Nutritie

Featured 19 Mar. 2012

De unde vin branzeturile

Peste 500 de milioane de tone de lapte merg anual catre productia de branzeturi din lumea intreaga. In medie, din 100 l de lapte se obtin 10 kg de branza tare. Procesul prin care aceasta se obtine are anumite principii de baza dar prezinta o mare varietate, concretizata in marea varietate a branzeturilor. Laptelui i […]

Nutritie 18 Apr. 2011

Legumele de sezon aduc un plus de sanatate

A doua luna a primaverii ne aduce mai mult soare, energie si buna dispozitie. Este un moment prielnic pentru a va bucura de beneficiile legumelor si fructelor specifice acestui sezon. O dieta echilibrata aduce un plus de energie si vitalitate organismului si ajuta la mentinerea sanatatii. Legume Ridichiile, salata verde, spanacul, urzicile, ceapa verde, morcovul […]

Nutritie 04 Feb. 2011

Mananca sanatos inca din copilarie

Te-ai obisnuit sa sari peste micul dejun din lipsa de timp sau pentru ca nu ti-e foame? Nu transmite acest obicei si copiilor, ci, de dragul lor, luati micul dejun impreuna. Este sanatos pentru toata familia! Cand apare un copil intr-o familie, obiceiurile alimentare se schimba. De regula, in bine, pentru ca parintii devin mai […]

Nutritie 14 Dec. 2010

Ce inseamna o nutritie echilibrata in perioada postului

Perioada a purificarii sufletesti, postul poate fi un bun prilej pentru detoxifierea organismului sau, dimpotriva, o perioada in care luam in greutate si pierdem din energie. Aceste lucruri depind numai de modul de alimentatie pe care alegem sa il urmam. Cateva sfaturi importante primim de la Dr. Corina Zugravu – medic primar nutritie si igiena […]

Nutritie 22 Nov. 2010

Vinul intre placere si sanatate

Este interesanta conceperea unui articol despre proprietatile terapeutice ale vinului, subiect privit prin prisma unui medic nevoit sa aprobe sau nu consumul vinului pacientilor sai. Imediat gandul ma duce la expresia vinului care aduce sanatate doar daca este baut cu masura, sau la ideea ca exista o masura in toate. Dar oare care este acea […]

Nutritie 22 Nov. 2010

Semintele de susan – sanatatea poate fi gustoasa

Din cele mai vechi timpuri, semintele de susan sunt cunoscute si folosite ca aliment integral. Daca va intrebati carui fapt se datoreaza popularitatea susanului, iata cateva raspunsuri: semintele de susan sunt o sursa inegalabila de fibre, extrem de bogate in minerale, mai ales in zinc, magneziu si fier. In plus, adaugate in mancare, confera savoare […]

Nutritie 24 Mar. 2010

Organizatia Mondiala a Sanatatii impotriva consumului de grasimi

Expertii reuniti ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO – World Health Organisation) si ai Organizatiei Alimentelor si Agriculturii (FAO – Food Agriculture Organisation) au emis recent (15 martie 2010) un raport care prezinta principalele concluzii prinvind recomandarile de consum pentru grasimi. Documentul Interim Summary of Conclusions and Dietary Recommendations on Total Fat & Fatty Acids […]

Nutritie 29 Oct. 2009

Avantajele toamnei: Cura de rosii

Tomatele, patlagelele rosii sau, pur si simplu, rosiile sunt unele dintre cele mai cunoscute legume de la noi. Din punct de vedere botanic, ceea ce consumam de la planta este, de fapt, fructul. Dar vom continua sa le numim legume, in virtutea obisnuintei. Noi le numim rosii pentru ca aceasta este culoarea soiurilor traditionale de […]

Nutritie 21 Aug. 2009

Reguli pentru o alimentatie sanatoasa

Esti prea gras? Prea slab? Esti agitat sau, dimpotriva, lipsit de energie? Sau poate esti perfect, te simti perfect si vrei sa ramai asa cum esti. In toate cazurile o alimentatie sanatoasa este decisiva. Cuvantul cheie este metabosim. “Metabolism = ansamblul transformarilor chimice si fizicochimice care au loc in toate tesuturile organismului si pe care […]

Nutritie 17 Jun. 2009

Despre balonare

Digestia reprezinta o serie de reactii chimi­ce, in care alimentele sunt descompuse in componentele din care ne luam nu­tri­entii si energia. Ma­terialul care ramane dupa descompunere merge mai departe pe tractul intestinal pentru eliminare. O parte din aceste resturi sunt gaze ino­do­re in conditii normale, ele fiind purtate usor de intestin; acestea sunt metanul, oxi­genul, […]