Cafea la minut

Scris de admin în Retete

Cafeaua, consu­mata in cantitati moderate, poate avea efecte benefice. In cantitati exagerate (peste patru cesti zilnic) ea poate produce organismului unele suferinte grave. Asadar, te poti delecta zilnic cu o ceasca de cappuccino sau cu un caffé frappe, dar nu mai mult!

Ice Coffee

Ingrediente pentru doua portii:

  • 400 ml cafea;
  • un pa­har de frisca;
  • patru linguri sirop de caramel (cinci linguri de zahar se carameli­zeaza pana ce ca­­pata o cu­loa­re maro deschis, apoi se adauga cateva linguri de apa si se fier­be un pic la foc mic);
  • patru linguri inghetata de vanilie.

Mod de preparare:
Cafeaua calduta se toarna in pahare inalte.
Se adau­ga cate doua linguri de inghetata in fie­care pa­har.
Se pune siropul de cara­mel, se orneaza cu frisca si se presara putina cacao deasupra.

Iced Cappuccino

Ingrediente pentru doua portii:

  • jumatate de cana de lap­te condensat;
  • o cana si jumatate cafea rece;
  • jumatate de cana de cu­­buri de gheata;
  • cacao, ciocolata rasa, scortisoara pentru ornare.

Mod de preparare:
Se amesteca cu mixerul ingredientele pana ce de­vin o pasta, apoi se presara cacao, ciocolata si scor­tisoara deasupra.

Flip-Flap

Ingrediente pentru doua portii:

  • 400 ml lapte;
  • patru linguri sirop de ciocolata;
  • doua galbenusuri;
  • doua linguri cafea macinata;
  • patru cuburi de gheata.

Mod de preparare:

Se amesteca cu mixerul laptele, siropul, galbenusurile si cafeaua.
Bautura se toarna intr-un pahar inalt si se orneaza cu ciocolata rasa.

Coffee milkshake

Ingrediente pentru doua portii:

  • o cana de cafea inghe­tata (daca nu ai cafea in­ghe­tata, foloseste sase-sapte cuburi de gheata si un plic de cafea instant);
  • o cana de lapte;
  • patru linguri de praf de frisca;
  • doua lingurite de zahar.

Mod de preparare:

Pune toate ingredientele in mixer si amesteca-le pana devin pasta.
Ornea­za apoi cu frisca.

Ness frappé

Ingrediente pentru doua portii:

  • patru lingurite de ness instant;
  • 400 ml lapte;
  • sase lingurite de zahar;
  • patru linguri de inghe­tata de ness sau vanilie;
  • lingurita de scortisoara macinata.

Mod de preparare:

Se amesteca cu mixerul ness-ul cu laptele si cu za­­harul pana ce se reali­zeaza o consistenta spu­moasa.

Se adauga inghe­tata de ness sau vanilie, apoi frisca si se orneaza cu scor­tisoara.

Se serveste in pahare inalte, cu umbreluta de cocteil.

Instant cappuccino

Ingrediente pentru doua persoane:

  • un plic de praf de frisca;
  • un plic de cappuccino instant;
  • doua lingurite de zahar;
  • jumatate de lingurita de scortisoara.

Mod de preparare:

Se amesteca toate ingredientele cu apa calda, apoi se orneaza cu scortisoara.
Se serveste cu un biscuit.

Sfaturi pentru pastrarea cafelei
Ca in cazul oricarui produs alimentar, si in cazul ca­fe­lei este de prefe­rat sa se con­sume prospata. Oxige­nul, caldura, lumina si ume­zeala sunt principalii factori care duc la pier­de­rea calitatii cafelei. Aceasta trebuie ti­nu­ta intr-un reci­pient opac, inchis ermetic si la tempe­ratura camerei.

Nu este indicat, in ca­zul ca­felei folosite zilnic, sa o pas­trezi in frigider deoa­rece aerul cald pa­truns in recipient la fie­care utilizare aduce condens.

Cafeaua boabe se pas­trea­­za proaspata mai mult timp decat cea macinata, deoa­­rece suprafata de contact cu oxigenul este mult mai mica. Cafeaua trebuie ma­cinata inainte de utilizare.

Pentru a obtine gustul si aroma cafelei, apa trebu­ie incalzita pana aproape de punctul de fierbere, 96sC.

Contraindicatii:

  • dureri de cap si stari de anxietate, agitatie, insomnie;
  • hipertensiune arteriala;
  • hepatita cronica, ciroza;
  • gastrita, ulcer gastric sau colita cronica;
  • hipercolesterolemie, hipertiroidie.

Cafeaua nu este recomandata femeilor in perioada menopauzei si postmenopauzei pentru ca favorizeaza osteoporoza.