Carbunele activ

Mai tii minte in copilarie, cand mama te obliga sa inghiti o pastila mare, neagra ca smoala, fara gust, care se faramita in gura si iti strepezea dintii?
Pastila neagra era un carbune activ pe care il inghiteai atunci cand sufereai de “balonare”. Ce spui, vrei sa afli mai multe despre acest remediu?

este cunoscut si sub denumirea de carbo activatus, carbo medicinalis, carbune adsorbant sau carbune medicinal. Este un tip de carbon amorf obtinut prin distilarea puternica a unor materiale ca lemn, coji de nuca de cocos sau anumite vegetale.
Are ca principala caracteristica puterea crescuta de adsorbtie (fenomen de fixare si acumulare a moleculelor unui gaz sau ale unui lichid pe suprafata unui corp solid).

Cum actioneaza

Carbunele este recomandat in cazuri de otravire acuta cu substante ca: acetaminofena, salicilat, barbiturice si antidepresive. Poate indeparta efectele negative ale administrarii de iod, fenol (apa galbena), aminoacizi, cupru, crom, fier, mercur, clor, cloramina, hidrogen sulfurat, verde de malachit, sulf si antibiotice (oprind adsorbtia lor in tractul gastrointestinal).

Recomandari si contraindicatii

Rezultate satisfacatoare s-au obtinut in cazul pacientilor care acuzau flatulenta abundenta. Pentru balonarile care apar mai jos de ombilic, ce apar in principal dupa masa, dureri abdominale pricinuite de indigestie, arsuri gastrice iradiind in spate, dureri de cap, somnolenta si regurgitatii, este de asemenea recomandat carbunele activ.
Nu se recomanda administrarea de carbune activ in timpul unui tratament cu alte medicamente, mancaruri, suplimente nutritive sau amestecuri de plante, care s-ar putea sa nu-si faca efectul sau sa aiba chiar reactii adverse. Se recomada pastrarea unui interval de doua ore intre administrarea de carbune activ si alte tipuri de medicamente.
Pentru bolnavii care sufera leziuni ale tractului gastro-intestinal, nu este recomandat tratamentul cu carbune.
Principala reactie adversa este scaunul negru (acest fapt nefiind obisnuit), dar mai pot aparea: ameteala, voma, innegrirea cerului gurii si a limbii, disconfort la nivel abdominal, diaree si constipatie.
Important: Pentru ca atat gustul, cat si consistenta il fac greu de ingerat, e bine sa luati carbunele activ cu multa apa.

poate reduce colesterolul si actioneaza ca pansament gastric.

Alte utilizari:

Multe dintre calitatile carbunelui activ nu sunt pe deplin cunoscute, insa acestea sunt cele mai intalnite utilizari:
  • La nivel industrial se foloseste pentru decolorare. De exemplu, pentru producerea zaharului alb rafinat, la ultima prelucrare se foloseste carbune.
  • Majoritatea filtrele de aer si de apa au in componenta un carbune activ.
  • Pentru filtrarea apei din acvariul cu pesti, o metoda ieftina si eficienta: o lingura de carbune la 20 l de apa (pentru cele cu apa dulce) si doar jumatate din aceasta cantitate (pentru acvariile de corali). Praful se pune in saculeti de panza, care se vor schimba la trei-patru saptamani.
  • Studiile de specialitate au dovedit ca este benefic in tratarea pacientilor cu prurita uremica (un sindrom putin cunoscut al uremiei). Administrarea a sase grame a dus la scaderea simptomelor in 50% din cazuri, insa mai sunt necesare cercetari suplimentare.
  • Pentru a opri efectele otravirii cu scoarta de soc, marul lupului, pelin, matraguna, maselarita, rostopasca, cucuta de apa, seminte si bulbi de brandusa de toamna si feriga. Carbunele (solid sau in solutie) este recomandat si pentru animale (in special caini, expusi cu precadere la acest tip de otraviri).

Opinia medicului: Dr. Byanca Ion, medic specialist medicina de familie:
” este folosit ca antidot nespecific in intoxicatiile cu salicilati, paracetamol, barbiturice, antidepresive triciclice. Nu este activ fata de acizi si baze, saruri de fier, cianuri, anticolinesterazice. Mai exista si alte forme de carbune utilizate in fitoterapie, preparate prin arderea la foc mocnit a unor parti din plante: samburi de struguri, seminte de in, ramuri de vita-de-vie, cu efect asupra tubului digestiv, de protector hepatic etc.”

Text: Valentina Vuxanovici; Foto: Octav Nitu