Carnea si cancerul

Am citit ca un consum crescut de carne determina aparitia cancerului. Ce efecte adverse ar avea, insa, regimul vegetarian?

Persoanele strict vegetariene pot avea deficiente de vitamina B12, fier, zinc, calciu, vitamina D, proteine si iod. In afara de anemia megaloblastica, deficitul de vitamina B12 poate duce la complicatii neurologice cu consecinte foarte grave, mai ales in copilarie. Deficitul de fier este foarte frecvent la vegetarieni. Proteinele care provin din surse animale care au procentul optim de aminoacizi esentiali (care nu pot fi sintetizati in organism) numite si proteine de clasa I nu vor putea fi egalate niciodata de proteinele din surse vegetale. Riscurile dietei vegetariene stricte: intarziere de dezvoltare fizica si psihica la copii, productie scazuta de lapte la femeile care alapteaza, stare generala de slabiciune, oboseala, rezistenta scazuta la frig, un sistem digestiv deficitar, lipsa menstruatiei, diminuarea apetitului sexual, caderea parului si probleme ale unghiilor, afectiuni gingivale si carii dentare, dureri articulare, osteoporoza, sterilitate.

Consultant Elena Popescu Medic de familie Spitalul Clinic Universitar Municipal Bucuresti