Creme pentru tort

Pentru Revelion probabil veti dori sa preparati un tort. Poate aveti o anumita specialitate recunoscuta de toti prietenii si de toate rudele. Dar poate v-ati saturat sa faceti mereu, mereu, acelasi lucru. Sau poate este primul tort pe care indrazniti sa-l “comiteti”? Va propunem cateva creme, una mai delicioasa ca alta. Si daca nu va puteti hotari la una anume, le puteti combina, in straturi diferite.

Crema de banane

Ingrediente:

  • 3 banane;
  • 125 g zahar;
  • 2 linguri rom;
  • 200 g frisca;
  • zahar vanilinat.

Mod de preparare:

Miezul bananelor se paseaza complet, apoi se adauga zaharul si romul, dupa care se amesteca pana la omogenizare.
Vasul se pune pe baia de abur pana devine mai consistent, apoi se adauga zaharul vanilinat si se lasa la racit.
In crema rece se incorporeaza frisca si se amesteca pana la omogenizare.

Crema de capsuni

Ingrediente:

  • 250 g de capsuni;
  • 100 g zahar farin;
  • 1 lingura zeama de lamaie;
  • 2 linguri rom;
  • 1 plic de gelatina;
  • 150 ml apa;
  • 250 g frisca nebatuta.

Mod de preparare:
Gelatina se inmoaie cu 150 ml de apa rece timp de 15 minute, apoi se dizolva in 50 ml de apa fierbinte.
Capsunile se paseaza complet, apoi se adauga zaharul, zeama de lamaie si romul, amestecand pana la omogenizare.
Frisca se bate cu mixerul intr-un castron separat, cu viteza mare, timp de 20-30 de secunde.
Se amesteca totul si se bate cu mixerul la viteza medie.

Crema de portocale

Ingrediente:

  • 3 portocale;
  • 20 lingurite de zahar;
  • 5 foi de gelatina;
  • 250 g frisca nebatuta;
  • 1 plic zahar vanilinat;
  • 2 pahare de apa.

Mod de preparare:
Gelatina se pune la inmuiat in 1 pahar de apa rece, timp de 15 minute, apoi se dizolva in 100 ml de apa fierbinte.
Se stoarce zeama portocalelor si se pune la fiert cu 1 pahar de apa si tot zaharul, timp de 5 minute, apoi se ia de pe foc si se lasa la racit timp de 5 minute.
Gelatina dizolvata se toarna peste siropul de portocale si se omogenizeaza cu telul timp de 8-10 secunde, la viteza medie. Vasul se pune pe foc mic si amestecand tot timpul cu telul, la viteza mica, timp de pana da in clocot, apoi se pune la rece.
Separat, frisca se bate cu mixerul la viteza mare, timp de 20-30 de secunde, apoi se adauga zaharul vanilinat
Se amesteca totul si se bate cu mixerul la viteza medie.

Crema de cafea

Ingrediente:

  • 100 ml de cafea tare;
  • 50 ml lapte;
  • 4 oua;
  • 7 linguri zahar;
  • 1 lingura rom.

Mod de preparare:
Galbenusurile se pun intr-un castron si se freaca cu zaharul pana la omogenizare.
Castronul se pune intr-un vas cu apa fierbinte, pe foc. Peste galbenusuri se toarna laptele, cafeaua preparata si romul, amestecand cu telul la viteza mica, timp de 1-2 minute, pana cand amestecul se ingroasa putin. Se lasa la racit.
Albusurile se bat spuma tare, apoi totul se amesteca timp de 25-30 de secunde cu telul, la viteza mare.

Crema de cacao

Ingrediente:

  • 5 lingurite de cacao;
  • 12 lingurite de zahar;
  • 2 linguri de cafea tare;
  • 100 ml de apa;
  • 150 g de unt;
  • 3 oua;
  • 20 nuci prajite.

Mod de preparare:
Zaharul si praful de cacao se amesteca bine, apoi se toarna cafeaua preparata si apa, amestecand cu telul la viteza mica.
Vasul se pune pe foc mic si se amesteca tot timpul cu telul la aceeasi viteza, timp de 4-5 minute, pana cand compozitia se leaga, apoi se lasa la racit.
Untul se pune intr-un castron mai adanc si se bate cu telul la viteza mare. Se adauga galbenusurile, pe rand, amestecand in continuare, pana se omogenizeaza.
Albusurile se bat spuma, la viteza maxima, timp de 25-30 de secunde. Se incorporeaza in crema de cacao, amestecand la viteza minima.
Se adauga nucile prajite si zdrobite, amestecand incet inca 3-4 minute.

Crema de frisca

Ingrediente:

  • 250 g frisca nebatuta;
  • 2 galbenusuri;
  • 1 lingura zahar farin;
  • 100 g de ciocolata.

Mod de preparare:
Galbenusurile se pun intr-un castron impreuna cu zaharul farin si se fraca bine cu telul la viteza medie, timp de 50 de secunde, pana se omogenizeza.
Ciocolata se marunteste, apoi se adauga peste crema de galbenusuri, amestecand timp de 10-15 secunde, la viteza medie.
Frisca se bate separat, la viteza maxima, apoi se adauga peste crema de ciocolata, amestecand la viteza medie, timp de 15-20 de secunde, pana se omogenizeaza.

Crema de vin

Ingrediente:

  • 250 ml vin alb;
  • 40 g zahar;
  • 250 ml alcool de 40 grade (votca, brandy);
  • 6 galbenusuri.

Vinul se fierbe impreuna cu zaharul pana cand acesta se dizolva. Se adauga alcoolul si se mai lasa pana cand da in clocot
Se ia vasul de pe foc se pun galbenusurile, unul cate unul, amestecand tot timpul cu telul la viteza medie, pana cand se obtine o crema spumoasa.

Aceste creme se pot servi separat, ca desert in sine. Pentru aceasta, la final, se toarna in cupe (4 pentru fiecare fel de crema), care au fost umezite in prealabil, ca sa nu se lipeasca. Se tin la frigider inainte de a fi servite.