De patru ori delicios!

Scris de admin în Retete

Risotto cu dovleac

Ingrediente:

  • patru linguri de ulei de masline extra virgin;
  • un catel de usturoi pisat;
  • un ardei chilli tocat;
  • doua – trei fire de rozmarin proaspat;
  • 2-3 fire de praz taiat cuburi;
  • 225 g orez cu bobul lung;
  • 125 g branza sarata;
  • patru linguri de smantana;
  • o lingura de salvie proaspata, tocata marunt;
  • 450 g dovleac taiat cubulete;
  • un litru de zeama de legume fierte;
  • sare, piper dupa gust.

Mod de preparare:

Incalzeste uleiul intr-o tigaie mare, adauga prazul, usturoiul, chilli, rozmarinul si salvia si prajeste-le cinci minute.

Adau­ga orezul si lasa-l un minut, pana ce boabele devin sticloase. Apoi pune si dovlecelul si amesteca bine.

Toarna 150 ml de zeama de legume si amesteca la foc potrivit pana scade sosul. Continua pana cand se fierbe orezul.

Ia tigaia de pe foc si adauga branza si smantana, precum si piper dupa gust. Este o granitura excelenta pentru pestele alb sau friptura de pui la gratar.

Dovleacul. Culoarea lui galben-portocalie indica faptul ca dovleacul este bogat in antioxidanti si betacaroten. Betacarotenul este o substanta ce va fi convertita de catre organism in vitamina A. Cercetari recente releva faptul ca dietele bogate in beta-caroten reduc riscul producerii anumitor tipuri de cancer si al bolilor de inima.

Orezul. Aliment satios si care da energie organismului, este o cereala indispen­sabila mentinerii echilibrului alimentar. Este unul dintre principalii furnizori de glucide, datorita continutului sau in amidon. 100 g de orez contin 81 de grame de glucide. Aceste glucide sunt absorbite lent in sange, apoi sunt transformate in glucoza.

Pui cu vin rosu si struguri

Ingrediente:

  • patru linguri de ulei de masline;
  • o ceapa rosie (taiata julien);
  • un catel de usturoi taiat marunt;
  • o cutie de tomate uscate in ulei;
  • patru jumatati de piept de pui taiate felii subtiri;
  • o cana de vin rosu;
  • 225 g struguri negri sau rosii fara samburi;
  • o lingura de zahar (brun, daca ai);
  • sare, piper dupa gust.

Mod de preparare:

Incinge uleiul intr-o tigaie mare, adauga ceapa taiata julien, usturoiul si rosiile si prajeste-le cinci mi­nute, pana se inmoaie.

Adauga feliile de pui, sare, piper si mai lasa-le pe foc alte cinci minute.

Toarna vinul si lasa-l sa fiarba pentru a se intrepatrunde aro­mele. Aco­pera tigaia si mai las-o pe foc vreme de 20 minute, pana se gateste puiul.

Scoate apoi puiul din tigaie. Adauga strugurii si zaharul si lasa-le pe foc cinci minute.

Pune inapoi puiul in tigaie si incalzeste-l.

Strugurii rosii. Cercetarile efectuate au confirmat ca o dieta bogata in flavonoide reduce riscul aparitiei cancerului. Flavonoidele prezente in strugurii rosii sunt cunoscute pentru proprietatile lor antioxidante. Antioxidantii protejeaza celulele impotriva actiunii daunatoare a radicalilor liberi (molecule instabile, care denatureaza functionalitatea celulelor organismului prin alterarea structurii lor atomice).

Clatite cu iaurt, banane si miere

Ingrediente:

Pentru clatite:

  • patru oua;
  • doua cani de faina;
  • 500 ml lapte;
  • trei linguri de ulei;
  • un praf de sare.

Clatitele: Se face o pasta laptoasa, apoi se toarna cate un polonic din compozitie intr-o tigaie in care a fost incins uleiul.

Pentru garnitura:

  • doua banane taiate cubulete;
  • 80 ml miere;
  • 200 ml iaurt de baut;
  • 50 g nuci prajite.

Mod de preparare:

Pune cateva cubulete de ba­na­ne, iaurt, miere si nuci in mij­locul clatitei. Impatureste-o apoi in patru.

Pe deasupra toarna iaurt, miere si nuci.

Pont: poti coace clatitele de dimensiuni mai mici (cat palma intinsa). Insa in acest caz, trebuie sa faci compozitia de aluat mai groasa, cam de doi cm. Pastreaza aceleasi ingrediente, dar pune mai putin lapte.

Supa de peste cu creveti

  • 400 g cod congelat;
  • o ceapa tocata marunt;
  • trei catei de usturoi zdrobiti;
  • un cartof taiat cubulete;
  • 200 g ciuperci taiate felii;
  • o lingura de unt;
  • trei rosii medii, pasate sau taiate marunt;
  • 200 ml smantana proaspata;
  • 250 g creveti decorticati;
  • sare si piper dupa gust.

Mod de preparare:

Decongeleaza codul si taie-l bu­catele.

Topeste untul intr-o tiga­ie si pune ceapa, usturoiul, ciupercile si cartoful. Adauga apa si lasa-le sa se patrunda.

Adauga si rosiile si lasa-le pe foc cca 15 minute.

Pune si codul, apoi si crevetii, lasa-i sa mai fiarba circa 5 minute si toarna smantana si lasa-le pana dau in clocot.

Text: Delia Ioana Robescu