Hai la joaca! Si la masa!

Scris de admin în Terapii-Solutii

Tie ti se pare apetisanta mancarea pentru copii? Iata niste retete delicioase si aratoase!

S-a terminat cu ruga­mintile fierbinti sa termine toata mancarea din farfurie! Iti vom dezvalui cateva retete care nu numai ca vor fi delicioase de se va linge pe de­gete micutul, dar vor arata fantastic! Le poti gati si in­tr-o zi obisnuita, dar si la petrecerile copiilor si vei ob­tine o masa gustoasa si de efect. Spor la treaba, si nu uita, mancarea pentru copii trebuie sa in­cante pa­pilele gustative, dar si privirea…

Sandvisuri haioase

Ingrediente:

  • 4 felii de paine feliata gen toast (alba sau neagra)
  • branzica de casa
  • 2 rosii mici (cherry)
  • un castravete
  • cateva ridichi rosii
  • praf de boia dulce
  • ardei gras rosu
  • ceapa verde, salata verde
  • sare

Mod de preparare:
Feliile de paine se pun in toaster si se prajesc. Se ung apoi cu branzica de casa (in care ai pus in prealabil un pic de sare). Se taie felii de rosii si ridichi din care se fac cate doi ochisori. Se taie castravetele felii, apoi acestea se taie in patru si se pune un nasuc pe fiecare felie. Gurita se realizeaza dintr-o felie subtire de ardei gras rosu. In loc de par, se taie cateva frunze de salata verde foarte subtiri (fideluta). Sprancenele se fac din doua frunze de ceapa verde. Se presara putin praf de boia pe obrajori.

Oua “corabioare” cu somon

Ingrediente:

  • 8 oua fierte tari, apoi taiate in doua si scos galbenusul
  • frunzele de la o legatura de ceapa verde, tocate marunt
  • o ceasca de de smantana
  • doua rosii mici, taiate cubulete
  • trei linguri de mustar dulce
  • un praf de sare
  • 8 felii de somon
  • fumé, taiate in forme
  • triunghiulare

Mod de preparare:

Se amesteca rosiile taiate, frunzele de ceapa tocate, galbenusul de la opt oua, smantana, mus­tarul, si se sareaza dupa gust. Cu o lingurita se pu­ne com­p­o­zitia in jumata­tile de oua. Pentru a imita panza corabiei, se taie feliile de so­mon si se pun pe o scobi­toare, apoi se infig in centrul oualor.

Supa-crema de rosii

Ingrediente:

  • un kilogram si juma­tate de rosii coapte
  • zarzavat pentru supa (doi morcovi, un pas­tarnac, o telina, doi car­tofi, o ceapa)
  • doua ? trei linguri de orez
  • unt, sare
  • verdeata (patrunjel);
  • trei linguri de smantana (pentru decor)

Mod de preparare:

Rosiile se pun sa fiarba cu putina apa. In alta cratita se fierb zarzavaturile (se potrivesc de sare). Cand rosiile s-au inmuiat, se trec prin sita si se amesteca in blender zarzavaturile si rosiile. Se adauga orezul spalat si se fierbe. La sfarsit se pune verdeata tocata si o lingurita de unt si se or­neaza cu smantana.

Chiftelute “raci”

Ingrediente:

  • 600 g carne tocata
  • o legatura de
  • patrunjel
  • doua oua
  • o lingura de mustar
  • doi morcovi rasi
  • o ceapa tocata
  • doua felii de paine faramitate
  • o lingura de unt
  • ulei de floarea-soarelui
  • Pentru decorare:
  • mustar
  • felii de ardei gras rosu si galben
  • boabe de piper

Mod de preparare:

Se calesc un pic in apa si unt morcovii si ceapa, apoi se amesteca impreuna cu carnea tocata, patrunjelul, painea fara­mitata, mustarul si ouale. Se fac bulgarasi mici si se pun intr-o ti­gaie la prajit, pana ce devin ma­ronii. Dupa ce s-au racit, chifte­lutele se transforma in mici crabi, astfel: se pun picioruse din felii subtiri de ardei grasi, se fac ochisori din mustar si din doua boa­be de piper si gurite din bucatele de ardei rosu.

Banane “camuflate”

350 g faina
coaja rasa de la o lamaie

  • un varf de sare
  • 220 g unt topit
  • 150 zahar brun
  • 3 oua
  • praf de copt stins cu zeama de lamaie
  • doua banane coapte

Pentru umplutura:

  • doua – trei banane

Pentru glazura:

  • o banana
  • 180 g unt moale
  • 500 g branza de vaci
  • doua pachete de zahar vanilat

Pentru decorare:

  • ciocolata topita

Mod de preparare:

Incalzeste bine cuptorul. Intre timp, amesteca ingredientele pentru coca si impatureste cate ju­matate de banana in coca si pune-le pe o tava pe care ai pus in prealabil o foaie de calc unsa cu ulei. Coace-le la foc mic 25 minute. Pentru glazura bananelor ?camuflate?, iata cum trebuie sa procedezi. Amesteca branza de vaci cu un praf de cacao, untul si zaharul va­nilat, precum si cu piu­reul obtinut din o banana. Amestecul in­tinde-l peste bananele ?camuflate? (du­pa ce s-au racit) si ornea­za-le cu ciocolata topita.

Carnea tocata: Atunci cand gatesti chiftelute, sarmale sau ardei umpluti pentru cel mic, nu cumpara carne gata tocata, din comert. De obicei este foarte sarata si condimentata. Cumpara carne macra si toac-o tu, pentru a putea avea controlul asupra a ceea ce-i dai puiului tau sa manance!

Ardeiul gras: Rosii, verzi sau galbeni, ardeii sunt surse bo­gate de vitamina C, nu contin gra­simi si au o medie de 30 ca­­lorii la 150 g. Cea mai mare cantitate de vitamina C o are ardeiul rosu, adu­cand peste 45% din necesarul zilnic de vitamina C al organismului.

Banana: Este un fruct cu o valoare nutritiva ridicata. Este o buna sursa de ca­lorii, fiind bogata in elemente solide, iar conti­nutul de apa este scazut. O banana mare poate oferi mai mult de 100 ca­lorii. Con­tine o cantitate ma­re de zahar asimilabil, ceea ce o face o sursa buna de ener­gie. Bana­nele ajuta la reti­nerea calciului, fos­forului si azotului.

Text: Delia Ioana Robescu
Foto: Guliver/Stockfood