Iaurtul, fructele si alte delicatese

Scris de admin în Bancul de proba

Deloc nu-mi place iaurtul din borcanel, nici cu arome, nici fara. Dar de cand am descoperit ca pot sa fac eu ce combinatii doresc cu el, sunt fanul numarul unu al acestui desert, gustare sau fel principal de mancare.

Coloristica face efectul

Desigur ca nu e 100% adeva­rat, dar e pe aproape. Un iaurt alb, simplu, arata mult mai bine combinat cu fructe. Este bun si cel ambalat, de fruc­te, dar cel combinat de tine, aca­sa, e mult superior.

Din experienta mea, arata bine si sunt gustoase cele cu fructe rosii: capsuni, cirese, visine (cu adaos de miere), zmeura. O combinatie ca aceasta nu are multe calorii, dar are multe vitamine. Ciresele, de exemplu, contin vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, P, PP, acid pantotenic, minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, sulf) si oligoelemente (zinc, cu­pru, mangan). Combina-le cu iaurt cat mai slab, daca esti la regim de slabit.

Verdict: Stiai ca denumirea iaurtului vine din cuvantul tur­cesc yogurt, care este in stransa legatura cu verbul yogurtmak, care inseamna “a combina”? Iaurtul este racoritor, tine bine de foame, inlocuieste orice gustare si ajuta la digestie. Atentie, insa, cu ce tip de fructe il combini!

Muesli, ce­rea­le si stafide

Mic dejunul cel mai des intalnit mai ales pe continentul american, este o combinatie extrem de sanatoasa, de satioasa si cu putine calorii. Iaurtul contine cam 250 calorii la un pahar, in special daca nu are zahar (sau mult zahar) adaugat.

Cerealele cu care il combini ar fi bine sa fie integrale, procesate din intregul bob, pastrand astfel toate calitatile benefice intacte. Alunele, nucile, stafidele, fruc­tele uscate pe care le combini ­cu iaurtul la micul dejun este bine sa fie putin conservate, fara zahar si adaosuri de chimicale.

Cauta-le in magazinele naturis­te, nu lua amestecurile gata combinate. Daca simti nevoia de un strop de dulce, adauga miere sau zahar brun. Daca adaugi cereale ex­pandate, lasa-le la urma, pentru a nu se inmuia excesiv; strica gustul combinatiei.

Verdict: Fructele proaspete in combinatie cu ful­gii de cereale integrale si cu un strop de miere adau­gate in iaurt proaspat sunt un mic dejun energizant si gustos. |nvata combinatiile care iti plac si repeta-le in zilele stresante: vei fi in cea mai buna forma.

Un bol cu iaurt contine de cel putin doua ori mai mult calciu decat o cana cu lapte degresat si aproximativ 8 g/pahar proteine. Alege din raft iaurtul care nu are termen de valabilitate mare; este mai sanatos.

Combinatie orientala

Supa de iaurt este de origine turca (este populara in Turcia si Asia Centrala).

Se pre­para din:

  • un sfert de cana de orez;
  • 5 cani de apa;
  • 2 cani de iaurt;
  • 1 ou;
  • 2 linguri de faina integrala;
  • 2 linguri de unt;
  • 2 lingurite de menta uscata sau tarhon;
  • 1 lingurita de sare.

Se fierbe orezul in apa pana cand devine foarte moale, alaturi se bate oul cu faina, apoi se ames­teca si iaurtul. Aceasta combinatie se pune la foc mic, se tine cam 15 minute, apoi se toarna usor peste orez. Se lasa la fiert la foc mic (10 minute). Menta se aromatizeaza separat intr-o tigaie cu unt, pe foc, apoi se adauga peste supa.

Verdict: Merita sa incerci aceasta supa pentru aroma incredibila, pentru ca este deosebita la gust si… s-ar putea sa-ti placa. Nu are multe calorii, fiind o varianta deosebita la supele pe care deja stii sa le prepari. Iaurtul folosit sa nu fie gras, dar nici cu multi conservanti, ca sa iasa supa bine.

Aroma de Grecia

Fie ca-l prepari pentru a fi un sos alaturi de alte feluri de mancare, fie ca il preferi alaturi de o felie de paine prajita, tzatziki se face cu castraveti. Vara poti folosi castraveti proaspeti, iarna din cei murati.

Ai nevoie de:

  • 2 cas­traveti;
  • 500 g de iaurt;
  • 4 catei de usturoi;
  • 4 linguri de ulei;
  • 1 lingurita de chimen;
  • 2 fire de marar;
  • sare si piper dupa gust.

Castravetele se da pe razatoarea mare, se pune intr-un castron cu sare si se lasa o ora sa se scurga. Usturoiul se combina cu ule­iul (ca pentru mujdei). Castravetii se storc bine, se ames­teca impreuna cu restul in­gredientelor si se orneaza cu mararul. Pentru un sos alaturi de alte mancaruri, foloseste iaurt mai lichid.

Tzatziki este un fel de mancare in sine, in meniurile grecesti apare trecut la salate, e satios si extrem de aromat. Iaurtul din compozitie “da tonul” acestei combinatii, pentru ca un iaurt al carui gust nu-ti pla­ce simplu, nu va fi mai bun odata ce ii adaugi ingredientele necesare.

Verdict: Aromele cu care poti combina sosul tzatziki sunt in general cele din mancarurile cu carne, eventual la gratar, ca­rora le va da o savoare deosebita.

Cu paine prajita se combina bine daca adaugi putin ulei de masline pe felie, eventual si boia. Daca nu te deranjeaza usturoiul, poti manca si fara paine.

Text: Valentina Vuxanovici; Foto: dreamstime.com