Meniu light de Sarbatoare

Scris de admin în Retete

Anul acesta pregateste masa de Craciun si de Revelion cu bucate gustoase si usoare. Uita de sarmalutele cu slanina si fripturile din carne de porc daca tii la sanatatea ta si a familiei!

Curcan cu portocale umplute

Ingrediente

  • 1 curcan
  • o legatura de coriandru
  • 1 lamaie taiata
  • Pentru umplutura ai nevoie de:
  • 2 linguri de ulei l 1 ou
  • praf de ghimbir
  • 1 ceapa si 3 catei de usturoi taiati marunt
  • 1 ardei gras taiat marunt
  • 175 g miez de paine
  • 1 mango mic, curatat si taiat cubulete mici
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • cateva fire de coriandru proaspat
  • sare, piper, dupa gust

Mod de preparare

Se incalzeste cuptorul. Pentru umplutura, se pun intr-o tigaie coriandrul, ceapa, usturoiul si ardeiul si se calesc 5 minute. Apoi se adauga si celelalte ingrediente. Se umple curcanul si se coase pentru a nu se varsa umplutura.

Se pune la cuptor si se lasa la copt, pana cand devine maroniu. Din cand in cand, se inteapa curcanul cu o scobitoare. Daca va curge o zeama clara, inseamna ca este gata!

Daca ti-a mai ramas umplutura, poti sa faci niste mingiute si sa le pui in tava, alaturi de curcan.

Portocale umplute

Ingrediente

  • 5 portocale
  • 2 lin-guri de ulei
  • o ceapa
  • 2 catei de usturoi
  • 225 g carnati chorizo (felii subtiri)
  • 225 g sunca (taiata marunt)
  • patrunjel tocat
  • piper, sare

Mod de preparare

Portocalele se taie in jumatate si se scoate miezul.

Intr-o tigaie, se calesc ceapa, usturoiul, carnatii si sunca. Apoi se adauga putina zeama de portocale, sarea, piperul si patrunjelul.

Portocalele se umplu cu acest amestec, apoi se pun alaturi de curcanul umplut, pe un platou.

Pricomigdale

Ingrediente

  • 250 g nuci sau migdale pisate
  • 6 albusuri
  • 3 linguri de faina
  • 10 linguri de zahar
  • un plic de zahar vanilat

Mod de preparare

Se bat albusurile spuma, apoi se adauga zaharul si se amesteca cu mixerul pana se intaresc. Se adauga faina, nucile si zaharul vanilat si se amesteca usor.

Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina. Cu lingura, se pun gramajoare de aluat din doi in doi centimetri.

Se lasa la foc mediu, timp de 15-20 minute.

Ciuperci umplute

Ingrediente

  • 600 g ciuperci mari
  • 150 g emmentaler (svaiter sau chiar branza de burduf)
  • 4 felii de sunca cruda
  • 8 oua fierte tari
  • 2-3 linguri de unt
  • 3 linguri de nuca rasa
  • o legatura de patrunjel tocat
  • 2 fire de arpagic tocate
  • sare, piper, dupa gust

Mod de preparare

Ciupercile se spala si se curata.

Palarioarele se pun in tava un-sa cu unt si li se scot coditele.

Se separa albusurile de la oua, iar gal-benusurile se sfarama intr-un castron si se amesteca cu arpagicul, patrunjelul, nuca, sunca, sarea si piperul.

Se adauga deasupra albu-surile tocate marunt si branza rasa si se pun la cuptor 15 minute.

Rulada cu nuci

Ingrediente

Aluat:

  • 6 linguri de ulei l 80 g zahar
  • 300 g faina
  • 2 oua
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 praf de copt

Pentru umplutura:

  • 300 g nuca pisata
  • 50 g zahar
  • 3-4 linguri de lapte
  • 3 linguri de cacao
  • 1 galbenus

Mod de preparare

Se amesteca ouale, uleiul, zaharul si coaja de lamaie. Se toarna jumatate din faina, se amesteca si se adauga praful de copt.

Se tapeteaza cu faina o suprafata mai mare, pe care se ruleaza coca pentru a obtine o foaie subtire de 1,5 cm.

Se amesteca ingredientele pentru umplutura si se pun peste aluat.

Se ruleaza si se pun in cuptor intr-o tava unsa cu ulei.

Placinta cu branza si zmeura

Ingrediente

  • 250 g faina
  • 125 g unt
  • 1 varf de sare
  • 1 ou
  • 2 linguri de zahar
  • Pentru umplutura:
  • 6 foi de gelatina
  • 2 galbenusuri
  • 200 g faina
  • 75 g zahar
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 2 lingurite de coaja rasa de portocala
  • 150 ml vin alb
  • 200 g smantana
  • 400 g zmeura sau dulceata de zmeura
  • putin zahar brun

Mod de preparare

Faina, zaharul, untul si oul, precum si 30 ml de apa se amesteca pana cand se obtine o coca pastoasa. Se lasa la dospit 30 minute, apoi se da la cuptor.

Intre timp, se amesteca ingredientele pentru umplutura.

Se scoate aluatul de la cuptor, se adauga zmeura (sau dulceata), apoi se toarna umplutura si se coace la foc mic, 20-25 minute, pana cand prinde o crusta aurie.

Pont: In loc de zmeura, se pot folosi alte fructe de padure: coacaze, mure, afine etc.

Fursecuri cu stafide

Ingrediente

  • 250 g unt
  • 250 g stafide
  • 250 g faina
  • 250 g zahar
  • 3 oua
  • esenta de rom

Mod de preparare

Stafidele se curata si se pun intr-o cana cu apa. Se mixeaza za-harul si untul, apoi se adauga faina si ouale. Stafidele se scurg de apa si se adauga in coca.

Se unge cu ulei o tava de aragaz si se tapeteaza cu faina.

Se ia o lingura si se pune aluat din loc in loc (la distanta de 3 cm). Se coace la foc mediu timp de 20 minute.