Meniu mai sanatos pentru Craciun

Scris de admin în Bancul de proba

Ca sa nu risti sa te ingrasi de Sarbatori, adauga meniului traditional romanesc cateva retete cu calorii putine, care-ti aduc si beneficii pentru sanatate.

Pentru serile reci de iarna, ce spui de un ceai cu aroma de… Craciun? E gata in cinci minute si se face din:

  • 300 g de ceai instant cu aroma de lamaie;
  • 300 g de suc de portocale;
  • 200 g zahar;
  • scortisoara, cuisoare.

Avantaje: Ceaiul de iarna contine doar 91 calorii si grasimi aproape deloc, are un nivel de colesterol de 0%, contine cam 55% vitamina C, iar in proportii reduse (maxim 10%) vitaminele A si B6. De asemenea, mai are calciu, magneziu si niacina.

Verdict: Usor de preparat, recomandat cald, cea­iul de iarna prezentat este un companion ideal pentru serile reci si pentru noptile de sar­batoare, inlo­cu­ind cu succes cafeaua si alcoolul cu care ne-am obisnuit sa asezonam mesele in zilele de sfarsit de an.

Kilogramele pe care le acumulezi in perioada Sarbatorilor de iarna se datoreaza si produ­selor de panificatie pe care le mananci. Inlocuieste painea obisnuita cu painea cu dovleac, mai picanta, mai proaspata si mai sanatoasa.

Avantaje: Dureaza 15 minute sa o pre­gatesti, pentru ca se face ca orice alt aluat, din urma­toa­rele ingrediente:

  • o cana de piure de dovleac;
  • patru oua;
  • 200 ml de ulei;
  • 150 ml apa;
  • 600 g zahar brun;
  • bicarbonat de sodiu;
  • sare;
  • scor­ti­soara;
  • miez de nuca;
  • ghimbir.

Verdict: Aceste painici sunt satioase, gustoase, au 264 calorii (per total). Au 13% continut de carbohidrati (40 g), contin 6% proteine, 79% vitamina A. Mai contin fier (13%), tiamina (15%) si niacina (11%). Au si zahar, deci nu sunt recomandate diabeticilor.

Fursecurile cu banane se prepara din:

  • o ceasca de zahar brun;
  • o lingurita de scortisoara;
  • patru linguri de unt;
  • trei oua;
  • o cutie mica de smantana;
  • sase banane maruntite;
  • vanilie;
  • o cana cu alune zdrobite;
  • trei lingurite de bicarbonat de sodiu;
  • patru cani de faina.

Avantaje: Se realizeaza usor, prin amestecarea ingredientelor si coacerea lor in strat gros in tigaie (pe aragaz) sau in cuptor, in tava. Banana are multe calitati, printre care si aceea ca este extrem de bogata in nutrienti.

Verdict: Desi au 264 calorii si contine si ceva grasimi, nivelul de colesterol este scazut, de doar 13%. De asemenea, contin vitamina A in proportie de 6%, 4% vitamina C, tot acelasi procent de calciu, 12% fier si 7% magneziu.

Inlocuieste friptura traditionala de Craciun cu preparate mai usoare si mai sanatoase, cum ar fi cele din pui, rata sau curcan. Vei obtine mancaruri gustoase, vedetele oricarei mese de Sarbatoare.

Avantaje: Este o reteta comoda pentru ca poate fi realizata din orice tip de carne de pasare. Ai nevoie de:

  • o cana de ulei de masline;
  • trei linguri de usturoi maruntit;
  • doua linguri de rozmarin pisat;
  • o lingura de busuioc proaspat;
  • o lingura de piper negru.

Se amesteca toate ingredientele. Carnea se asezoneaza cu condimentele si se da la cuptor (bucati sau intreaga).

Verdict: Carnea preparata astfel contine 597 calorii si are o grasime totala de 52% (merge cu o salata). Are un nivel relativ crescut de colesterol (66%), dar contine fier (46%) si de magne­ziu (22%), cat si 64% vitamina B6.

De cele mai multe ori, garniturile sunt cele pacatoase la mesele de Sarbatori. Ce-ar fi sa incerci anul acesta reteta noastra de morcovi cu orez? Vei primi un aport suplimentar de vitamine si nici nu-ti vei simti stomacul incarcat.

Avantaje: Asadar, combina:

  • o cana de mor­covi feliati;
  • trei linguri de ceapa tocata;
  • patru cani de apa;
  • doua cani de orez cu bo­bul lung;
  • o cana de smantana mai slaba;
  • patru linguri de unt.

Se gateste usor, punand morcovii, ceapa, apa si sarea la foc, pana fierb, apoi adaugandu-se orezul. La sfarsit se pune smantana si untul.

Verdict: Caloriile continute de acest fel de garnitura sunt reduse, doar 286, la fel si continutul de colesterol: 13% si de carbohidrati: 12%. Are un aport mare de vitamina A (58%), tiamina si niacina in proportie de 16% si fier, 12%.

Text: Valentina Vuxanovici; Foto: dreamstime.com