O apa minerala, va rog!

Scris de admin în Relaxare-Vacanta
Pe cele mai mari calduri, o inghititura de apa minerala, rece, sorbita dintr-un pahar aburind, ni se pare o minune. Cum ar fi, insa, sa tinem o intreaga cura de apa minerala, la recomandarea medicului si intr-un loc linistit, departe de zgomotul orasului?

Statiunile de tratament din Romania sunt recunoscute, mai ales prin curele cu ape minerale pe care le ofera. Izvoarele minerale, carbogazoase, sulfuroase, sodice, calcice, bicarbonatate se gasesc la tot pasul si, in special, in aceasta perioada, te asteapta sa petreci momente de relaxare.
Curele cu apa minerala sunt de trei tipuri: hidroterapia externa, hidroterapia interna si cura de apa. Numeroase studii efectuate in legatura cu efectele hidroterapiei au demonstrat ca ea are trei functii importante: dizolva impuritatile din sange, regularizeaza circuitul sanguin si fortifiaza intregul organism.
Desi recomandata de specialisti pentru tratarea sau ameliorarea a numeroase afectiuni, hidroterapia este contrandicata persoanelor care sufera de orice deficienta organica sau mentala grava.

Curele interne cu apa minerala sunt recomandate, in special, pentru afectiunile aparatului digestiv.

Adrese utile: Agentia Balneo Turism, Tel.: 021/315.15.05, e-mail: office@balneoturism.ro site: www.balneoturism.ro.

In “fruncea” Banatului

Statiunea Buzias este binecunoscuta pentru apele ei minerale, bogate in dioxid de carbon liber. In plus, pentru o cura sanatoasa, aerul, puternic ionizat, isi aduce si el aportul. O cura interna cu apa minerala, poate fi completata cu bai calde, mofete, impachetari cu parafina, aerosoli, acupunctura, masaj sau gimnastica medicala. Te atrage, dar nu stii cum sa ajungi? Cu trenul sau avionul pana la Timisoara, iar de acolo mai ai de parcurs doar 34 km cu trenul, care opreste chiar in gara Buzias.

Cazare si tratament:
In Buzias, la hotelurile Buzias si Timis poti opta pentru un pachet complet de servicii (masa, pensiune completa si tratament). Serviciul de tratament cuprinde o consultatie medicala si intocmirea planului de tratament, doua proceduri pe zi (cu exceptia duminicii si sarbatorilor legale), asistenta medicala permanenta si un consult final, la terminarea sejurului. Oferta este valabila prin Agentia Balneoturism, pana la sfarsitul lunii august, asa ca ai timp sa ajungi in Banat.
Indicatii terapeutice
Afectiuni cardiovasculare (arteriopatii, cardiopatii cronice ischemice, hipertensiune arteriala, valvulopatii, sechele dupa accidente vasculare cerebrale, boli cronice ale venelor), boli ale sistemului nervos central (sechele dupa semipareze si pareze), boli de nutritie si metabolism, nevroza astenica, tulburari neuro-psihice, tulburari neuro-endocrine, boli renale, boli ale tubului digestiv, boli ale aparatului respirator.
Contraindicatii
Statiunea Buzias nu este recomandata celor care au trecut recent printr-un infarct miocardic sau accident vascularo-cerebral, care sufera de flebite acute sau subacute.

La Vatra, in depresiune

Localnicii au numit-o “Perla Bucovinei”. Este o statiune balneara aflata la 800 m altitudine, in }ara Dornelor. Vatra Dornei beneficiaza de un climat montan cu efect tonic si stimulativ, completat de izvoare cu ape minerale carbogazoase, feruginoase, slab bicarbonatate, sodice, calcice si magneziene. Pe langa curele interne cu apa minerala, mai poti beneficia aici de bai calde, electroterapie, fitoterapie, fizioterapie, impachetari calde cu namol si parafina, mofete si gimnastica medicala. Poti ajunge la Vatra Dornei cu trenul, pe linia de cale ferata Bucuresti – Suceava sau Cluj Napoca – Vatra Dornei.
Indicatii terapeutice
Afectiuni cardiovasculare (stari dupa infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta mitrala si aortica compensata, hipertensiune arteriala, arteriopatii periferice prin ateroscleroza, varice), afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, artroza, poliartroza), afectiuni reumatismale abarticulare, afectiuni neurologice periferice (pareze usoare), afectiuni asociate (respiratorii, endocrine, afectiuni ale tubului digestiv, ginecologice, metabolice si de nutritie, nevroza astenica si boli profesionale).
Contraindicatii
Boli infecto-contagioase, boli venerice, tumori maligne, hemoragii, boli psihice si boli de natura tuberculoasa.
Cazare si tratament:
La Vatra Dornei, pana la sfarsitul lunii august, poti beneficia de urmatoarea oferta: cazare, pensiune completa si tratament, la hotelurile Calimani sau Bradul.

Un popas la Baile Olanesti

In 1873, mostre din apele minerale de la Olanesti au fost trimise, in urma recomandarii dr. Carol Davila, la Expozitia Internationala de la Viena. Au obtinut medalia de aur. Statiunea s-a dezvoltat apoi devenind un foarte cautat loc de relaxare si tratament. La Baile Olanesti se gasesc peste 35 surse de apa. Ape minerale sulfuroase, clorurate, slab iodurate, bromurate, sodice, calcice, magneziene, hipotone si izotone, numai bune pentru cure de hidroterapie. In plus poti beneficia la Baile Olanesti de electroterapie si cultura fizica medicala.

Indicatii terapeutice
Un sejur la Baile Olanesti te ajuta sa ameliorezi afectiunile renale si ale cailor urinare (litiaza renala, litiaza cailor urinare, pielonefrita cronica), afectiunile aparatului digestiv (gastrite cronice hipoacide, colite cronice), afectiunile hepatobiliare (diskinezii biliare, colecistita cronica, hepatita cronica, tulburari dupa operatii la ficat, pancreatita cronica), afectiunile respiratorii, afectiunile metabolice si de nutritie (diabet zaharat, obezitate), afectiunile otorinolaringologice, cele dermatologice (psoriazis, urticarii cronice, dermatite seboreice, acnee, piodermite), afectiunile asociate (reumatisme degenerative si artroze, nevroze astenice, maladiile profesionale si afectiunile endocrine.
Cazare si tratament:
La Baile Olanesti cazare se gaseste din belsug, in conditii de cinci, patru, trei si doua stele. (ex: la Hotel Olanesti, Hotel Parang).
Contraindicatii
Afectiuni tuberculoase active, hipertensiune arteriala, boli neuro-psihice: epilepsie, nevroze grave.

Text: Valentina Vuxanovici; Foto: www.balneoturism.ro