Plante care otravesc

Prin gradina, prin casa sau chiar prin camara avem flori, plante, fructe sau legume cu care ne-am obisnuit si pe care le consumam fara rezerve. Unele dintre ele, insa, pot fi otravitoare. Nu uita: Pentru orice presupusa otravire, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa mergi la doctor.

Fructe si legume

:: Caisa ::
Fruct originar din China, se cultiva in livezi si prin gradini. Face parte din familia Rosaceae si este cunoscuta sub denumirea stiintifica de Prunus armeniaca. Caisele sunt bune proaspete, uscate, sub forma de compot sau in prajituri… Sunt otravitoare frunzele ofilite si crengile, care pot provoca chiar moartea. Simptomele sunt: rasuflare intretaiata, slabiciune, agitatie, dilatarea pupilelor, spasme, convulsii, chiar sufocare sau coma.

:: Piersica ::
Un fruct zemos si plin de vitamine, piersica (pe numele ei latin prunus persica) este inrudita cu caisa. Partile toxice ale plantei sunt frunzele ofilite si ramurile, si, desigur, nu sunt comestibile.
Pot produce respiratie dificila, spasme, dilatarea pupilelor si convulsii.
In caz de otravire, du-te imediat la medicul specialist, altfel, risti inutil.
Intoxicarea cu scoarta de piersic poate fi fatala.

:: Mar ::
Fructul atat de sanatos (cunoscut sub denumirea latineasca de malus sylvestris), supliment vitaminic si adjuvant in curele de slabire, are si elemente periculoase, mici, dar care nu pot fi ignorate: semintele. Nu te teme, insa, sunt otravitoare doar daca sunt ingerate in cantitate mare. Asadar, oricat de mult ti-ar placea sa rontai semintele de mar, dezobisnuieste-te. Poti avea dificultati de respiratie, tremurat, spasme sau chiar coma de scurta durata.

:: Ananas ::
Originar din America de Sud, fructul de ananas (cu denumirea stiintifica ananas comosus) nu este otravitor. Insa nu acelasi lucru se poate spune despre seva frunzelor lui, care, in contact cu pielea, produce iritatii minore.
Sucul din frunze nu este bun nici de mancat – chiar iti va amorti gura, buzele si limba – si-ti va produce o durere surda.
Din fericire, aceasta trece, insa, destul de repede.

:: Cartof ::
Inca din scoala generala am invatat ca fructele cartofului (solanum tuberosum) nu sunt bune de mancat. Insa nu cu totii stim ca nu sunt comestibile nici partile incoltite – de atata stat in pivnita – si nici coaja, cand e verde. Atentie: simptome ca ameteala, voma, salivare, dureri abdominale, entorocolita, probleme respiratorii trebuie sa te trimita imediat la doctor, daca, din greseala, ai mancat parti daunatoare ale cartofului.

:: Ridiche ::
Pe numele latinesc Raphanus sativus, ridichea face parte din familia Cruciferelor. Se consuma cruda pe meleagurile noastre (doar in China si Japonia se gateste). Frunzele de ridichi – spun specialistii – sunt toxice pentru organism, dar numai consumate in cantitati mari. Intoxicatia cu frunze de ridichi poate duce, in timp, la pierdere in greutate si la alte complicatii legate de circulatia sangvina. Asadar, rezuma-te doar la “fructul” rosu si gustos.

Plante

:: Dalie ::
Frumoasa dalie (pe numele latinesc Dahlia) este o decoratiune potrivita pentru gradina sau vaza ta, in nici un caz nu trebuie sa-ti ajunga in farfurie. Chiar daca tu stii ca nu e bine sa-i inghiti frunzele, nu acelasi lucru se poate spune despre copilul tau sau animalul de casa. Asadar, nu-l lasa pe cel mic sa “guste” din frunzele minunatei tale dalii.
Desi doar cantitatile mari sunt otravitoare, mai bine nu risti!

:: Feriga ::
Nu prea obisnuiesti sa gusti plantele pe care nu le cunosti, cu atat mai putin pe cele cunoscute, cum ar fi feriga (Pteridium aquilinum).
Totusi, e bine sa stii ca toate partile ferigii sunt otravitoare, provocand slabiciune, convulsii si febra mare.
Cu toate acestea, nu provoaca mari complicatii, fiind catalogata drept o planta de toxicitate scazuta.
Dar mai bine nu incerca…

:: Garoafa ::
Ce bucurie sa primesti un buchet de garoafe! Desigur, iti plac pentru aspectul lor si nu pentru posibilitatea de a face din ele salata.
Garoafa (Dianthus spp.) este insa toxica la simpla atingere.
Nu te teme, nu e vorba de inflorescenta (pe care obisnuiesti sa o mirosi), ci de frunze. si nu e o otravire grava, ci doar o iritatie temporara, care dureaza cateva minute.

:: Muscata ::
Originara din Africa, muscata (denumirea stiintifica Pelargonium spp.) este floarea ta preferata de pe pervazul ferestrei. stiai ca este si toxica? Poate ai observat ca uneori, cand ii stergi frunzele, ti se irita pielea?
Este o otravire minora, care afecteaza doar epiderma si trece in cateva minute. Insa daca stii ca esti sensibila, foloseste mai bine manusi de protectie atunci cand iti ingrijesti muscata.

:: Narcisa ::
Minunatele narcise sunt mandretea gradinii tale. Sigur nu ti-a trecut prin cap sa le mananci (probabil nici nu sunt gustoase). Dar e bine sa stii ca bulbii de narcisa (narcissus) sunt otravitori.
Inghititi in cantitati mari pot provoca ameteala, salivare, tremurat, convulsii, putand chiar fi fatale.
Semintele, bulbii si florile pot produce iritatii – mai ales daca ai pielea sensibila sau suferi de alergii.

:: Leandru ::
Arata bine in ghiveci si in curte… Leandrul (Nerium oleander) este o planta extrem de toxica. Daca inghiti orice parte a leandrului (fie verde sau uscata) te poti trezi cu urmatoarele simptome: ameteala, dureri de stomac, voma, puls incetinit, batai neregulate ale inimii, dilatarea pupilelor.
Specialistii avertizeaza ca leandrul poate fi chiar fatal.
Ai grija si tine planta departe de copii si de animalele de casa.

De Valentina Vuxanovici