Preparate lacto-vegetariene

Scris de admin în Retete

Daca nu poti respecta intocmai Postul Craciunului, iti propunem sa mananci doar fara carne. De aceea iti recomandam meniuri savuroase, bogate in vitamine si minerale, dar sarace in colesterol.

Supa-crema de ciuperci

Ingrediente

  • 500 g ciuperci
  • 2 cepe potrivite
  • 2 linguri de unt
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 1/2 l supa de legume
  • 50 g gris
  • cateva fire de patrunjel
  • pentru ornare
  • sare, piper dupa gust

Mod de preparare

Cepele se taie fin, apoi se calesc cu untul. Se pun deoparte 100 g taiate cubulete. Restul se adauga peste ceapa, se pun supa de legume, zeama de lamaie si gri­sul, se sareaza, se pipereaza si se fierb.

Dupa aceea, se strecoara ciupercile si se pun in blender. Se adauga in supa si se dau intr-un clocot. Se orneaza cu patrunjel si cu ciuperci cubulete.

Salata de taitei cu broccoli

Ingrediente

  • 300 g broccoli
  • 150 g taitei
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 150 g boabe de porumb
  • 2 oua facute omleta
  • 100 g branza proaspata
  • 100 ml suc de portocale
  • 4 linguri de smantana
  • cateva fire de patrunjel
  • sare, dupa gust
  • un varf de piper

Mod de preparare

Se pun ouale intr-o tigaie de teflon si se fac omleta.

Se spala broccoli si se rupe in bucati mici. Se fierb taiteii cu putina sare. Se adauga broccoli in ultimele trei minute.

Se scurg de apa, se lasa sa se raceasca, apoi se adauga porumbul si omleta taiata fasii. Se pun si branza, sucul de portocale si smantana si se amesteca. Se pun in boluri de salata si se orneaza cu frunze de patrunjel.

Salata Caesar cu oua

Ingrediente

  • 2 felii de paine alba
  • 2 – 3 linguri de unt
  • 1 salata verde
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 3 – 4 linguri de suc de lamaie
  • 1 lingura de mustar
  • 4 linguri de smantana
  • 8 bucati de ansoa
  • 2 oua
  • 30 – 40 g parmezan
  • sare, piper, putin zahar

Mod de preparare

Se prajeste painea si se taie cubulete, se fierb ouale tari.

Se spala salata si se rupe.

Dressingul se prepara astfel: se amesteca sucul de lamaie, uleiul, mustarul, sarea, zaharul, piperul si smantana.

Se toarna peste salata, apoi se pun si bucatile de ansoa si ouale fierte tari, taiate in patru. Se adauga si painea si se rade parmezan deasupra.

Spaghete cu sos de busuioc si portocale

Ingrediente

  • 4 portocale
  • 2 cepe mici
  • cateva frunze de busuioc taiate fin
  • 4 linguri de otet din vin rosu
  • 200 g unt
  • 400 g spaghete
  • sare, piper

Mod de preparare

Ceapa se curata, se taie fin si se fierbe in otet. Se adauga busuiocul si sucul de la o portocala.

Intr-o tigaie se pun trei portocale taiate cubulete si se calesc cu unt.

Se fierb spaghetele. Se scurg de apa si se amesteca cu sosul si cu portocalele. Se sareaza si pi­pe­reaza, dupa gust.

Salata asortata de varza alba

Ingrediente

  • 1 morcov
  • 1/2 salata iceberg
  • 2 fire de praz
  • 2 linguri de suc de lamaie
  • 1 lingura de otet de mere
  • 1/2 lingura de zahar
  • o felie de lamaie
  • sare, piper, duga gust

Mod de preparare

Morcovul se curata si se da pe ra­za­toare. Prazul se taie rondele subtiri. Varza si salata iceberg se spala si se taie fin.

Otetul, sucul de lamaie, uleiul, sarea, piperul si zaharul se amesteca intr-un bol, apoi se adauga salata, varza si morcovul.

Se orneaza cu felia de lamaie taiata in patru.

Supa de rosii cu paste

Ingrediente

  • 2 cutii de rosii decojite
  • 4 nuci decojite
  • 1 ceapa mica
  • 2 catei de usturoi
  • ulei de masline
  • 10 frunze de busuioc
  • 200 g paste (in forma de scoici)
  • sare si piper

Mod de preparare

Ceapa si usturoiul se curata si se taie fin, apoi se calesc intr-o tigaie cu putin ulei de masline.

Se adauga nucile, sarea, piperul, 100 ml de apa, apoi rosiile, si se lasa zece mi­nute la foc mic.

Se adauga frunzele de busuioc.

Pastele se fierb cu putina sare si se adauga in supa. Se orneaza cu frunze de busuioc.

Salata de rosii portocalii

Ingrediente

  • 400 g rosii portocalii
  • Pentru sos:
  • 30 g praz
  • 1 catel de usturoi
  • 1 ardei rosu
  • 2 linguri de sos de soia
  • 1 1/2 lingura de otet
  • balsamic
  • 3 – 4 linguri de ulei de masline
  • cateva frunze de busuioc
  • putin zahar brun
  • sare, piper

Mod de preparare

Intai de toate, se pregateste sosul. Se spala si se taie prazul in rondele. Usturoiul se curata si se taie fin. Ardeiul rosu se curata de seminte si se taie marunt.

Sosul de soia, otetul, sarea, piperul si zaharul se pun intr-un bol, apoi se adauga uleiul si se amesteca.

Rosiile se spala si se taie rondele de circa 0,5 centimetri. Se asaza intr-un strat pe o farfurie adanca, apoi se adauga putin sos. Se aranjeaza inca un rand de rosii, si din nou se toarna sos deasupra.

La sfarsit se orneaza cu frunzele de busuioc. Poti servi salata cu branza proaspata.