Primavara plantelor

Scris de admin în Practic

Se pare ca plantele de apartament simt sosirea primaverii cu mult inaintea noastra. In timp ce noi renuntam la hainele groase de iarna, plantele incep sa-si dezvaluie mugurii proaspeti.

Ca in fiecare anotimp, plantele au nevoie de un tratament specific. Primavara ar trebui sa tinem cont de urmatoarele: udarea, nutritia, replantarea, temperatura din casa, parazitii si bolile care le pot afecta. Cresterea unei plante pe durata primaverii necesita un adaos nutritional care sa favorizeze dezvoltarea lastarilor ce vor deveni ulterior ramuri, frunze si flori. Este indicat ca administrarea unui ingrasamant sa se faca gradat, cate putin la inceput si crescand apoi doza pana la cea recomandata, care va fi atinsa in momentul de varf al perioadei de crestere. Supraalimentatia determina o crestere abundenta, dar cu dezavantajul unor ramuri si frunze filiforme, lipsite de vigoare, ce vor compromite ulterior producerea florilor.

Udarea plantelor
Imediat ce plantele de apartament incep sa-si dezvaluie noii muguri, ele vor necesita o udare mai abundenta. Pe masura ce zilele se maresc, iar temperatura incepe sa creasca, plantele vor consuma din ce in ce mai multe elemente nutritive, pierzand totodata mai multa apa prin evaporare, fapt care le amplifica nevoia de “a bea”. Aceasta nu trebuie sa duca la o udare excesiva, cresterea cantitatii de apa trebuie sa se faca gradual.

Parazitii si bolile
Multi paraziti si microorganisme daunatoare supravietuiesc de-a lungul iernii. La sosirea primaverii lumea insectelor se trezeste la viata si din ouale lor ies zeci de mii de noi exemplare. Infestarile cu paraziti (care in timpul iernii pareau tinute sub control) vor exploda imprevizibil si rapid, provocand vatamari grave plantelor intr-o perioada relativ scurta. Foarte periculosi sunt paduchii verzi si cosenilele pentru ca au o rata de reproducere foarte ridicata. Controleaza in mod regulat frunzisul plantelor si cauta paduchii pe fiecare vlastar si boboc nou. Imediat ce observi prezenta lor, foloseste un pesticid adecvat si repeta tratamentul daca este necesar, la un interval scurt de timp. Ingrijirea plantei presupune inlaturarea tuturor afectiunilor ei prin mijloace fie chimice, fie fizice. Efectul daunator al bolilor poate fi deseori redus sau eliminat printr-un tratament foarte atent, inlaturand toate florile si frunzele moarte, chiar cele cazute pe compost, si evitand udarea exagerata.

Este important ca plantele sa nu fie replantate prea rapid
deoarece exista riscul de a le pierde.

Replantarea plantelor de apartament
Primavara este si anotimpul potrivit pentru replantare. Plantele care se gasesc inca intr-o stare de relativa “letargie” in urma perioadei de iarna nu trebuie replantate pana cand nu isi reiau cresterea, deoarece socul unei replantari anticipate le poate cauza moartea.Daca se va actiona cu prudenta si atentie, planta va tolera mai bine transvazarea in ghivece mai mari, iar beneficiile replantarii sunt multiple: planta nu numai ca va dispune de mult mai mult spatiu pentru a-si dezvolta radacinile, dar va beneficia si de o cantitate mai mare de hrana si apa.

Cateva plante decorative
1 Violeta africana (Violeta de Parma) – Saintpaulia.
Se replanteaza primavara, dar numai daca radacinile au ocupat intregul ghiveci. Se foloseste un compost necalcaros, pe baza de turba. Primavara si vara trebuie mentinuta o temperatura de 18 – 24oC, favorabila infloririi. Se asaza planta la multa lumina, dar nu la soare, deoarece acesta arde atat frunzele, cat si florile. Se uda numai pentru a umezi bine compostul si se asteapta uscarea stratului superficial inainte de a o uda din nou, avand grija sa nu se ude si frunzele. O metoda mai buna consta in a pune ghiveciul intr-un lighenas cu apa; se asteapta ca pamantul sa se imbibe si se scurge apa in exces.

2 Muscata – Pelargonium
Este mare iubitoare de soare si se cultiva mai ales pentru florile abundente si viu colorate. Muscata se replanteaza anual primavara. Se foloseste un compost pe baza de pamant brun de gradina si se asaza cioburi de teracota la baza ghiveciului pentru a favoriza drenajul. Este indicat a se taia varfurile plantelor tinere pentru a stimula ramificarea. Se asaza plantele in plin soare, ferindu-le insa de curentii de aer. Din aprilie pana in septembrie se administreaza ingrasamant lichid o data la trei saptamani.

3 Ficusul de apartament se replanteaza la fiecare doi ani, in aprilie, utilizand un pamant pentru ghiveci imbogatit cu humus si frunze. Din aprilie si pana in septembrie trebuie udat abundent; ambientul trebuie mentinut umed, iar ghiveciul trebuie asezat pe suporturi pline cu pietris ud. Aceste plante iubesc caldura si nu sufera nici macar la temperaturi de peste 24oC.

Odata cu venirea primaverii, temperatura din exterior creste, iar plantele de apartament devin mai putin dependente de incalzirea din interior. Este bine totusi sa se evite schimbarile bruste de temperatura, care pot provoca o cadere a frunzelor.

4 Iuca – Yucca
Se muta anual, primavara, in ghivece din ce in ce mai mari pana se ajunge la un diametru de 35 – 40 cm, dupa care este suficient sa se inlocuiasca anual un strat de cinci cm de compost, folosind un pamant fertil. Se uda moderat intre aprilie si octombrie, evitandu-se stagnarea apei in tavita, iar la fiecare patru saptamani se dilueaza in apa un ingrasamant lichid. Yucca trebuie expusa la cat mai multa lumina si chiar in plin soare.

5 Crinul rosu – Clivia
Primavara, in centrul plantei apare un peduncul floral gros si lung, in varful caruia se deschid florile gratioase rosii-portocalii sau galbene (mai rar). Clivia se replanteaza primavara, dar numai cand radacinile au ocupat complet ghiveciul (o data la trei – patru ani). Planta va fi expusa la lumina, dar nu direct la soare. Se uda regulat in timpul perioadei de inflorire, pana in septembrie, si se adauga un ingrasamant lichid la fiecare doua saptamani in timpul perioadei de activitate vegetala.

Text: Sanziana Serban; Foto: arhiva Edipresse (fotografii folosite doar in scop ilustrativ)