Regimul de viata in ulcer

Scris de admin în Dieta

Cele mai raspandite afectiuni determinate de hipersecretia de acid gastric sunt boala de reflux gastroesofagian (si implicit esofagita de reflux drept complicatie frecventa) si ulcerul peptic. Ele ne influenteaza puternic viata, dar si mai mare impact au asupra modului in care trebuie sa ne hranim.

Sa incepem cu ince­putul, dar unul mai apropiat de noi. In pri­­ma jumatate a secolului XX, stre­sul si anumite grupe de alimente erau considera­te cauzele aparitiei ulcerului. Prin urmare, res­tric­tiile alimentare si repausul la pat erau principalele mijloace terapeutice, de cele mai multe ori nefiind dublate de nici o medi­catie.

In anii ’50, clinicie­nii au luat in considerare rolul acidului gastric in generarea ulcerului, iar dupa 1980 a fost descoperita bacteria Helico­bac­ter pylori, care colonizeaza sto­macul si este considerata astazi unul dintre factorii cauzatori ai bolii. Ulcerul afecteaza in proportie relativ egala femeile si barbatii.

Fumatul

Este demonstrat prin studii epidemiologice extinse fap­tul ca fumatul reprezinta un factor de risc pentru aparitia, mentinerea si recurenta ulcerului peptic. In primul rand, fumatorii sunt mult mai susceptibili sa dezvolte un ulcer fata de nefuma­tori.

Apoi, ulcerele aparute la fumatori se vindeca mai greu, fiind necesare doze mai mari de medi­catie, pe perioade mai lungi de timp. Dupa vindecare, ulcerul recidiveaza mai precoce si mult mai frecvent la fumatori.

Mecanismele prin care fumatul isi exercita efectele nocive asupra tractului digestiv superior sunt complexe si implica afectarea mucoasei gastrice, careia ii scade rezistenta, dar si cresterea secretiei de acid clorhidric.

De asemenea, interfereaza cu actiunea medicamentelor eficiente in ulcer. Toate dovezile disponibile indica faptul ca, dupa incetarea fumatului, func­tiile tubului digestiv revin la normal. Cercetarile au aratat ca nefu­matorii fac mai rar ulcer decat fumatorii.

Alimentatia

Studii clinice controlate, efectuate pe mii de persoane, au aratat ca restrictiile rigide de dieta nu aduc nici un beneficiu in vindecarea ulcerelor necomplicate, asa incat, in principiu, pacientii pot manca tot ce doresc.

Totusi, exista intolerante alimentare individuale, care cauzeaza disconfort si care trebuie evitate (de exemplu, alimentele iuti, la unele persoane):

  • Cafeaua, inclusiv cea decofeinizata, ceaiul si bauturile carbogazoase sunt de evitat in cazul ulcerului activ, pentru ca sti­muleaza secretia gastrica acida.
  • Mesele frecvente si in cantitati mici nu sunt necesare, pentru ca, desi tamponeaza acidul, au de asemenea si efect de crestere a aciditatii, si consecutiv, a simptomelor determinate de aceasta (senzatia de arsura in epigastru).

In concluzie, pacientii cu ulcer activ sau cu simptomatologie cronica de tip ulceros sunt sfatuiti sa manance trei mese pe zi, echilibrate din punct de vedere nutritional si cantitativ.

Un pahar cu lapte

In trecut, laptele si produsele derivate erau frecvent prescrise pentru capacitatea lor de a contracara efectele acidului si de a dilua sucul gastric. De curand, insa, s-a demonstrat ca ionii de calciu, impreuna cu alte substante prezente in lapte stimuleaza puternic secretia acida si anuleaza efectele potential benefice ale consumului acestor alimente.

Asadar, laptele este de evitat in dieta celor suferinzi de ulcer. Pentru ca este, totusi, un nutrient important, se poate limita consumul, astfel incat sa nu fie afectat stomacul.

Medicamente contraindicate

Antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, diclo­fe­nac, indometacin, ibruprofen, celecoxib) sunt cele mai folosite medicamente din lume. Efectele lor adverse si in special ulcerele si complicatiile induse de aceste medicamente sunt foarte frecvente. La recomandarea medicului, insa, pot fi alese acele antiinflamatoare care sunt mai putin ulcerogenice si asociate cu protectoare gastrice.

Alte medicamente care favorizeaza aparitia ulcerului sunt anticoagulantele si corticosteroizii, indispensabile in afectiuni cardiovasculare, reumatologice si altele.
In aceste cazuri se recomanda administrarea concomitenta a altor medicamente, denumite generic antisecretorii, cu rolul de a scadea secretia de acid gastric.

Alcoolul

Bauturile alcoolice stimuleaza secre­tia acida, asa incat pacientii cu ulcer activ trebuie sa reduca sau sa suprime consumul de alcool. Este demonstrat faptul ca ulcerul este mai frecvent la bolnavii de ciroza hepa­tica etanolica. Daca nu poti renunta cu desavarsire la alcool, incearca macar sa limitezi consumul. Un pahar de vin rosu la masa nu-ti va face rau.

Asocierea certa

Asocierea posibila

Factori de risc

Unele boli cronice sunt asociate cu ulcerul peptic, ca de exemplu: bolile pulmonare cronice (probabil este implicata asocierea cu fumatul) sau ciroza hepatica.

Poate aparea ulcer la cei care sufera de boala cardiaca ischemica (mecanismul pare sa fie afectarea integritatii mucoasei gastrice si duodenale).

Pentru ulcerele induse de antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) sunt considerati factori de risc: infectia cu Helicobacter pylori, AINS in doze mari, folosirea mai multor AINS concomitent.

Cateve dintre afectiunile de rinichi, printre care insuficienta renala cronica si litiaza renala, sunt considerate a fi asociate cert cu ulcerul peptic. De aceea, analizele medicale de specialitate te vor ajuta sa previi complicatiile.

Suferinzii de pancreatita cronica sau de policitemia vera sunt considerati cu risc posibil de ulcer peptic. Consulta-ti medicul in legatura cu acest risc si incearca sa-l previi, pe cat posibil.

De asemenea, fumatul si consumul de alcool se incadreaza la factori de risc. Vor fi mai predispusi la ulcer cei care au varsta mai avansata si cei care au inregistrat in familie cazuri de ulcer sau alte afectiuni stomacale.

Stresul emotional

Circula o vorba in popor cum ca nu e bine sa te enervezi, pentru ca te vei pricopsi cu o boala de stomac. S-ar putea ca aceasta “vorba de “uh? sa se refere si la ulcer.

Unele studii sugereaza faptul ca stresul poate exacerba ulce­rul peptic. De exemplu, in perioada bombardarii Londrei, din timpul celui de-al doilea razboi mondial, medicii britanici au constatat cresterea incidentei ulcerelor perforate.

Totusi, stresul emotional nu poate fi considerat drept unic factor cauzator de ulcer, deoa­rece dupa eradicarea bacteriei Helicobacter pylori si oprirea consumului de antiinflamatoare nesteroidiene, recidivele de ulcer scad numeric, independent de factorii emotionali. De aceea, se considera ca stresul poate fi un factor de risc numai pentru persoanele susceptibile la boala ulceroasa.

Tratamentul ulcerului pune mai mult accent pe terapia medica­mentoasa, subliniind, in acelasi timp importanta unei alimentatii nu excesiv de restrictive, dar echilibrate.

Factorii genetici

Sa exista o legatura intre faptul ca eu m-am imbolnavit de ulcer si faptul ca bunica mea era suferinda de aceeasi afectiune? Se pare ca da.

  • …s-a constatat ca incidenta ulcerului la gemenii identici este mai mare decat la cei nonidentici.
  • …rudele de gradul I ale pacientilor cu ulcer au un risc mai mare de a dezvolta boala. Acest fapt se poate datora atat infectarii intrafami­liale cu Helicobacter pylori, dar si prezentei unor gene care determina predispozitie crescuta pentru a achizitiona aceasta infectie.
  • …persoanele cu grupa sangvina 0 fac mai frecvent ulcer.

Text: Dr. Alina Popescu, medic gastroenterologie, Clinica de Gastroenterologie, Hepatologie si Endoscopie Digestiva
Foto: Guliver/Rex Features