Retete cu orez

Scris de admin în Retete

Orezul este o excelenta sursa de carbohidrati – amidon si fibre -, fiind un aliment foarte sanatos si facand parte din asa-zisele glucide bune.

Paella – Mexic

Ingrediente

  • 2 pahare cu orez;
  • 1 ceapa medie;
  • 1 morcov;
  • fructe de mare;
  • mazare;
  • porumb;
  • 1 conserva de ciuperci;
  • sare, piper, oregano, curry, ulei de masline

Mod de preparare

Se pun intr-o oala, cu putin ulei: ceapa taiata marunt, morcovul dat pe razatoare, ciupercile si orezul. Se lasa cca 5 minute pana se rumenesc, se adauga fructele de mare si 4 – 5 pahare de apa. Se condimenteaza cu sare, piper, oregano, curry si se lasa la foc mic pana este fiert orezul. Se serveste calda.

Orez gratinat – China

Ingrediente

  • orez;
  • cascaval;
  • sunca;
  • ardei gras;
  • piper alb;
  • 1 ou;
  • ceapa verde

Mod de preparare

Intr-o oala se calesc ardeiul taiat joulien si sunca. Oul batut bine si facut omleta se rupe bucatele si se adauga peste sunca. Apoi se adauga orezul fiert, sarea si piperul alb. La urma se pune cascavalul taiat cuburi mici si ceapa verde tocata marunt. Se amesteca pana se gratineaza. Se serveste de preferinta cald.

Linte cu orez – Grecia

Ingrediente

  • 250 grame de linte;
  • 1 ceasca de orez;
  • 1 ceasca de ulei de masline;
  • 2 – 3 rosii taiate cubulete;
  • 1 ceapa tocata;
  • sare, piper

Mod de preparare

Se spala lintea si se pune la fiert. Cand apa da in clocot, se strecoara si se pune alta apa, curata, apoi se adauga rosiile, sarea, piperul.

Cand lintea este pe jumatate fiarta, se adauga orezul si se lasa sa fiarba. Intr-o tigaie, se prajeste ceapa, care apoi se toarna peste linte si orez. Se serveste fierbinte.

Orez fiert – Egipt

Ingrediente

  • 250 grame de orez;
  • 600 ml de apa;
  • 2 lingurite amestec de legume tip Vegeta,
  • 25 g de unt.

Mod de preparare

Se incinge untul intr-o cratita si se pune 1/5 din orez. Se amesteca pana se rumeneste usor. Apoi se toarna si restul de orez, se adauga apa fiarta in care s-a pus amestecul de legume, se pune capacul si se lasa sa fiarba, fara sa se amestece, aproximativ 12 minute. Orezul trebuie sa fie uscat si stralucitor.

Rizoto cu dovleac – Italia

Ingrediente

  • 300 grame de orez;
  • 2 felii de dovleac taiate cubulete;
  • 1,5 l de zeama de carne sau de legume;
  • 1 ceapa;
  • 2 linguri de ulei de masline;
  • putin unt;
  • jumatate de pahar de vin alb sec;
  • 4 linguri de parmezan ras;
  • sare, piper.

Mod de preparare

Intr-o cratita se pun la rumenit in ulei ceapa si orezul, vinul si se lasa cateva minute. Se adauga dovleacul si se lasa sa fiarba, adaugand cate un polonic de zeama fierbinte. Dupa ce s-au fiert si orezul si dovleacul, se stinge focul, se adauga untul si se lasa 2 – 3 minute.

Salata de orez – Franta

Ingrediente

  • 200 grame de orez;
  • 1 cutie de ton;
  • 100 grame de creveti fierti si decorticati;
  • 150 grame de surimi;
  • 5 – 7 masline negre;
  • 5 – 7 masline verzi;
  • 1 ardei gras rosu;
  • 1 ardei gras verde;
  • 1 lingura de capere;
  • 2 oua;
  • 3 rosii;
  • 4 linguri de ulei;
  • zeama de lamaie, sare, piper.

Mod de preparare

Se fierbe orezul 15 minute in apa clocotita. Se adauga uleiul, zeama de lamaie, sarea, piperul, apoi cutia de ton, maslinele, caperele, ardeiul, crevetele si batoanele de crab (taiate in felii de 1 cm).