Retete delicioase

Scris de admin în Terapii-Solutii

Chiar daca nu te numeri printre gospodinele-model, care in fiecare zi pregatesc o prajitura, sunt convinsa ca pentru bebelusul tau ai petrece mai mult timp in bucatarie. Iata de ce…

Din momentul in care cel mic descopera si alte alimente in afara laptelui matern sau al celui praf, viata ta va deveni o adevarata aventura. Vei avea o sarcina destul de dificil de indeplinit: aceea de a-i asigura o alimentatie sanatoasa, dar si gustoasa. Voi incerca sa-ti demonstrez ca nu tot ce-i bun ingrasa sau este daunator sanatatii?

In acest articol voi scrie in special despre alimentatia copilului de la un an la trei ani. In aceasta etapa a vietii mecanismele digestive, renale si neurologice ale copilului sunt complet maturizate. Dintii (doi incisivi si patru molari) ii permit acum sa mestece alimente de consistenta tare (legume, fructe, miez de paine).

Aceasta varsta este foarte importanta pentru dezvoltarea ulterioara a celui mic. Obiceiurile culinare ale familiei se impun si in hranirea celui mic, deopotriva cu bune si rele.

Greseli in alimentatia copilului

Sunt foarte numeroase cazurile in care copiii consuma de patru ori mai multa carne decat aportul recomandat de proteine. Consumul de glucide, si mai ales de zaharoza, depaseste aproape intotdeauna valorile recomandate.

De asemenea, de-a lungul anilor, cu cat hrana copilului se apropie mai mult de cea a parintilor, se constata o abundenta de grasimi si sare. Greselile de alimentatie pot produce urmatoarele carente in organism: acizii grasi esentiali – care sunt primordiali pentru procesul de maturatie a retinei si creierului; oligoelementele – lipsa fierului cuprinde un procent foarte mare al populatiei; vitaminele (E, B1, B6, D si acidul folic); fibrele – lipsa aportului de fibre poate fi constatata frecvent la copiii intre un an si trei ani si poate deveni sursa unor tulburari de tranzit (constipatie); calciul.

Iti prezint in continuare cateva retete delicioase, dar mai ales sanatoase, pentru puiul tau. Mai multe poti gasi in cartea “Alimentatia copilului intre 1 si 3 ani”, de Lyonel Rossant, aparuta la Editura Corint.

Ce mananca la un an?

Dupa ce puiul lor a trecut de varsta de un an, multi parinti au tendinta de a considera ca cel mic poate manca orice.

Totusi, organismul sau nu e inca pregatit pentru asta. El nu poate inca sa mestece bine. Asadar, multe dintre legume si fructe trebuie pasate. Deci, pregateste-i copilului tau retete pentru varsta lui. Iata un meniu pentru un puiut de un an.

Pui cu piure de vinete.

Ai nevoie de: 1 pui, 3 vinete, 1 lingura de ulei de floarea-soarelui, 1 cartof, 2 linguri de lapte, 2 linguri de ulei de masline, 1 catel de usturoi tocat marunt, sare, piper.

Frige puiul la cuptor timp de o ora. Vinetele se spala, se inteapa coaja din loc in loc si se coc in oala sub presiune zece minute. Cartofii se taie cubulete si se fierb timp de cinci minute. Vinetele se scurg de zeama si se pun in mixer cu cartoful fiert si doua linguri de lapte. Se servesc cu puiul taiat bucati mici.

Meniu pentru varsta de un an si jumatate

Frigarui de porc cu mazare.

Ai nevoie de: 400 g carne de porc slaba, 500 g ma­zare proaspata sau congelata, 1 lin­gura smantana, 2 linguri de lapte, sare, piper.

Mazarea se fierbe timp de 5 minute intr-o cratita cu apa in care ai pus sare. Carnea se frige la gratar. Scurge mazarea si paseaz-o in mixer cu putin lapte. Serveste-o alaturi de carnea de porc taiata foarte fin. Adauga smantana in mazare.

Reteta pentru copii de la un an si opt luni

Bulete de carne de porc cu morcovi.

Ai nevoie de: 50 g muschi file de porc, 1 ou, 1 lingurita de faina, 1 lingura de orez, 2 morcovi, 15 frunze de spanac, 20 g unt, sare.

Morcovii se curata, se spala si se dau pe razatoarea mare. Se fierb la abur. Orezul se fierbe la foc mic, 15 minute. Orezul se scruge, apoi se amesteca cu carnea, spanacul si oul. Se adauga un praf de sare. Formeaza doua bulete din acest amestec, tavaleste-le prin faina si prajeste-le in unt la foc mic timp de 15 minute. Morcovii se asaza in forma de soare pe o farfurie, iar la mijloc se pun buletele. Pofta mare, puisor!

Pentru copii de peste doi ani

Dovlecei um­pluti.

Ingrediente: 1 dovlecel marisor, 30 g de carne tocata de pui, un praf de sare, un praf de boia dulce, 10 g unt.

Dovlecelul se spala si se taie in lungime. Scobeste pulpa si amestec-o cu carnea tocata, putina sare si boia. Umple dovlecelul si pune-l apoi intr-un vas cu unt. Coace-l in cuptorul in prealabil incalzit timp de 50 minute. Se poate servi cu iaurt pe deasupra.

Un desert sanatos

Prajitura cu orez.


Ai nevoie de: 30 g orez, 25 g zahar, 1 galbenus de ou, 50 g gem, 15 ml lapte.

Orezul se fierbe in lapte pana se evapora laptele. Se adauga galbe­nusul si zaharul. Se fierbe la foc mic timp de jumatate de ora. Se orneaza cu gem pe deasupra.

Text: Delia Ioana Robescu; Foto: Guliver/Camera Press, Bogdan Vasile