Sarcina si Rh-ul negativ

Scris de admin în Medicina-Prevenire-Terapii

Consultant: prof. dr. Dimitrie Nanu, medic primar obstetrica-ginecologie

Nu esti singura care se teme ca bebelusul pe care-l aduci pe lume ar putea fi bolnav. Majoritatea viitoarelor mamici trec prin asa ceva. Rh-ul negativ al mamei este, in anumite situatii, un motiv serios de complicatii.

Ca sa ai un copil sanatos, printre primele teste pe care trebuie sa le faci este cel pentru stabilirea Rh-ului. Atunci cand ti se stabileste grupa sanguina (ce poate fi A, B, AB sau O) este obligatoriu sa se adauge si Rh-ul, ce poate fi negativ sau pozitiv. Daca ai Rh-ul negativ, ai nevoie de o urmarire atenta a sarcinii, pentru ca exista riscul unor complicatii pentru bebelusul tau: de la anemie pana la retard psihic, motor si chiar moartea copilului. Nu lua insa lucrurile in tragic. Sunt destul de multe sanse ca micutul tau sa nu pateasca nimic. Totul este sa fii informata si sa iti alegi un ginecolog “responsabil” care sa te urmareasca de-a lungul sarcinii.

Ce este Rh-ul negativ?
Mamele cu Rh negativ sunt in pericol de a transfuza accidental sange copilului. Daca acest lucru se intampla, corpul mamei va fabrica anticorpi anti-Rh care au rolul de a distruge orice hematie intalnita purtatoare de Rh pozitiv. Din nefericire pentru fat, anticorpii mamei pot sa traverseze placenta, anticorpii ajung in circulatia fatului si distrug globulele rosii ale acestuia. Amploarea “distrugerilor” este proportionala cu numarul de anticorpi pe care mama ii “fabrica”.

Vaccinarea, cel mai simplu tratament

Cea mai eficienta metoda de a rezolva problema incompatibilitatii de Rh este vaccinarea. Pana sa ajungi aici, primul pas ar fi ca oricarei gravide sa i se identifice din primele luni de sarcina grupa sanguina si Rh-ul. Testarea trebuie sa se faca inclusiv in situatia in care esti gravida si trebuie sa faci o intrerupere de sarcina.
In sistemul medical romanesc, insa, de obicei femeilor care fac intreruperi de sarcina nu li se depisteaza Rh-ul. Daca acesta este negativ, atunci cand esti insarcinata prima data (indiferent de finalitatea sarcinii – chiuretaj sau nastere), trebuie sa te vaccinezi cu imunoglobulina anti-D. Asta inseamna ca in circulatia sanguina ti se vor introduce hematii Rh pozitive, astfel incat la viitoarea sarcina sa nu mai existe riscul “sa-ti ataci propriul copil”.
Obligatoriu, vaccinul trebuie facut atunci cand se pune in contact sangele fatului cu cel al mamei (adica imediat dupa chiuretaj sau dupa ce ai nascut si s-a constatat ca Rh-ul copilului este pozitiv) si nu la urmatoarea sarcina.
Gravidele cu Rh-ul negativ trebuie monitorizate atent si la prima sarcina, chiar daca riscul de complicatii este mic.
Exista totusi probabilitatea – destul de mica – ca si la prima sarcina sa apara “accidente” in cursul carora globulele rosii ale copilului (hematiile) sa se intalneasca cu sangele matern. Sistemul imunitar al mamei va reactiona considerand hematiile copilului un corp strain, va fabrica anticorpi si va trece la “atac”.
Specialistii mai recomanda sa te vaccinezi in caz de incompatibilitate cu partenerul (tu ai Rh-ul negativ, iar el pozitiv), si in urmatoarele situatii: daca sangerezi in trimestrul I sau II de sarcina, daca ai un avort spontan, dezlipire de placenta, sarcina extrauterina, sarcina ectopica (cu risc), inainte de o procedura de ecografie interventionala (de exemplu amniocenteza), in cazul in care bebelusul moare etc.

Incompatibilitatea de RH
Medicina moderna este un ajutor de pret pentru mamele care au incompatibilitate de Rh cu partenerul.
Daca tu esti una dintre ele, ar trebui sa stii ca medicul care te urmareste trebuie sa puna la punct o “strategie” (diferita de la caz la caz) care poate include:

  • determinarea de anticorpi anti-Rh la inceputul sarcinii, ulterior in saptamana a 28-a, iar in cazul unor teste pozitive se fac dozari lunare de anticorpi;
  • prelevarea de celule de la fat pentru a se afla in ce masura a fost afectat de anticorpii mamei (amniocenteza).

Daca medicul considera ca viata copilului este in pericol, sunt posibile doua optiuni: se poate declansa prematur nasterea (daca fatul are peste 32-34 saptamani) sau se face transfuzie sanguina intrauterina (daca este mai mic).
Cuplurilor in care mama are Rh-ul negativ iar tatal pozitiv, li se recomanda sa ia masuri de contraceptie pana in momentul in care isi doresc un copil. Astfel scade riscul de a avea o sarcina “cu probleme”.
Asadar, si in incompatibilitatea de Rh, este mai usor sa previi decat sa tratezi.
Afla ce tip de Rh ai, iar daca exista vreun risc, ia masuri de precautie.
In nici un caz nu te lasa pe mana unui medic care trateaza o astfel de problema cu superficialitate.

Retardul si surditatea, sechele posibile

In momentul in care globulele rosii ale fatului incep sa fie distruse, transportul de oxigen la nivelul organelor copilului scade. Daca afectarea este foarte mare, se poate produce moartea intrauterina a fatului. Daca insa copilul reuseste sa supravietuiasca pana la termen, el dezvolta dupa nastere icter. Acesta poate fi minor sau icter nuclear. In situatia din urma, manifestarile micutului sunt de-a dreptul dramatice: are privirea fixa, nu-si poate regla temperatura corpului, nu poate inghiti si tipa incontinuu. In 80% din cazuri, acesti copii nu supravietuiesc. Ceilalti raman cu sechele motorii grave, psihice (retard de diferite grade, pana la idiotenie) sau senzoriale (mai ales surditate).

15% dintre europeni au Rh-ul negativ si, potrivit statisticilor, accidentele severe apar numai la cinci-sase procente dintre gravidele incompatibile din punct de vedere al Rh-ului cu partenerii lor.

Dr. Daniel Popescu, medic primar obstetrica ginecologie te informeaza:
“Ideea ca, pe masura ce ai mai multe sarcini sau mai multe chiuretaje, exista sansa sa se remita din manifestarile specifice incompatibilitatii de Rh este total gresita.
Organismul matern este ca un computer, odata ce o informatie a fost primita, ramane in memoria computerului pentru toata viata. Adica odata ce sangele matern cu Rh negativ a fost pus in contact cu cel fetal cu Rh pozitiv cu ocazia unei sarcini sau a unui chiuretaj si nu s-a facut vaccinul de neutralizare, la urmatoarele sarcini, indiferent daca este vorba despre a doua, a patra, a sasea sarcina, posibilitatea sa apara complicatii exista in continuare.
Din experienta am constatat ca foarte putine femei sunt constiente de posibilele complicatii la care se expun atunci cand vin sa faca un chiuretaj.
Nu se gandesc ca este posibil sa aiba Rh-ul negativ si ca o sa aiba probleme la urmatoarea sarcina, plus o mie si una de alte complicatii care pot sa apara in urma chiuretajului: infectii uterine, metroanexite, procese inflamatorii, inclusiv perforare uterina. Accentuez ideea ca utilizarea contraceptiei moderne de tip pilule sau a steriletului impiedica aparitia anticorpilor anti-Rh in sangele matern, facand astfel ca sarcinile dorite sa fie niste sarcini fara riscuri”.

Cand esti in afara oricarui pericol?

Sa incepem cu descrierea situatiilor in care nu exista nici un risc pentru copil (sau in care acesta este minim):

  • Nu exista nici un risc ca viitorul bebelus sa aiba probleme, atunci cand si tatal si mama au Rh-ul negativ sau cand tatal are Rh-ul negativ, iar mama pozitiv;
  • Sunt 50% Sanse ca Rh-ul copilului sa fie tot negativ (compatibil cu al mamei);
  • Prima sarcina a unei femei cu Rh-ul negativ este de cele mai multe ori lipsita de pericole pentru micut. La aceasta prima sarcina, in sangele mamei se formeaza anticorpi care nu sunt periculosi. Acestia nu pot traversa placenta si nu pot face rau fatului.
  • Atentie! Daca ai Rh-ul negativ, ai facut o intrerupere de sarcina sau ai pierdut o sarcina si nu ai fost vaccinata imediat dupa aceasta, atunci riscurile de a avea probleme cand vei dori un copil sunt mai mari decat atunci cand te afli la prima sarcina.
  • Daca in timpul sarcinii te vaccinezi pentru a nu dezvolta anticorpi impotriva propriului copil.

Invata din experienta lor!

“Am aflat ca am Rh negativ cand mi-am facut primul set de analize, gravida fiind cu primul copil. Cum a aflat doctorul meu de incompatibilitatea de grupa si sange cu partenerul meu (eu am BIII negativ, iar el A2 pozitiv) mi-a recomandat pentru depistarea anticorpilor la gravidele cu Rh negativ. Intrucat in fiecare luna analizele confirmau faptul ca nu am anticorpi, la 28 de saptamani de sarcina am facut o injectie cu gamaglobuline.
La urmatoarea sarcina, in saptamana 28 – din nou gamaglobuline. Cel de-al doilea copil are Rh negativ (primul nu), asa ca la 72 de ore de la a doua nastere mi s-a facut o alta injectie, de acelasi fel. Aceste injectii costa cam 100 USD si nu sunt suportate de asigurarile de sanatate pe care le platim.”
Alina, 30 ani
“Ginecologul mi-a explicat ca, daca RH-ul meu este diferit de cel al tatalui copilului, e posibil ca organismul meu sa dezvolte anticorpi impotriva propriului copil. Totusi, faptul ca eram la prima sarcina si nu avusesem nici un avort, scadeau simtitor sansele ca eu sa dezvolt acei anticorpi. Ca o masura de preventie, in saptamana a 30-a de sarcina am facut o vaccinare, un fel de imunizare anti-RH, pentru a fi sigura ca totul va fi bine.
Ela, 29 ani
“Cand eram insarcinata in doua luni si jumatate, in urma analizelor recomandate de ginecologul meu, am aflat ca am Rh negativ. Atunci, in urma unor incurcaturi, sotul meu stia ca are si el Rh negativ, asa ca la momentul acela nu mi-am facut probleme. Dupa nastere am aflat ca avea de fapt Rh pozitiv (B III). Spre norocul meu, nu am avut probleme in timpul sarcinii. La varsta de 2 ani i-am facut baietelului meu grupa sanguina si Rh-ul, iar rezultatele au indicat ca are grupa A si Rh negativ (ca si mine). Nu am urmat nici un tratament pentru incompatibilitatea de Rh (doctorul fiind fara voie gresit informat).”
Florentina, 30 ani