Siropuri naturale

Siropurile naturale obtinute prin presare la rece, fara a se adauga indulcitori, sunt o varianta excelenta pentru a-ti rasfata organismul. Cumpara-le de la magazinele naturiste, poti primi si cateva sfaturi!

Este iarna, trebuie sa-ti mentii hidratat organis­mul si te-ai cam sa­tu­rat de sucurile in care stii ce e pe eticheta, dar nu si ce e cu adevarat inauntru? O idee buna este sa recurgi la siro­purile naturale.

Nu sunt greu de stocat, nu trebuie tinute in frigider (pentru ca oricum le folosesti diluate), sunt de o mare diversitate. si sa nu uiti un lucru chiar mai important decat toate acestea la un loc: te pot ajuta la intarirea imuni­tatii, la tonifierea organismului si in diverse afectiuni. Deci au si gust bun, mai ales daca sunt facute din fructe, dar au si proprietati curative! Nu iti spun ca trebuie sa faci singura aceste siropuri – le poti gasi in magazinele naturiste.

Eu m-am obisnuit sa am intotdeauna in casa macar un sirop de lamaie si unul de catina. Dar cel mai bun sirop de catina nu l-am obtinut de la magazine, ci era stors in casa, in Reghin, zona prin care, daca treci, poti incerca sa-l procuri de la oricare localnic.

1. Siropul de catina. Favo­ritul meu, siropul de catina, poate sa iti para oarecum neplacut la gust, daca il incerci prima data. Sfatul meu este ca, daca poti, macar prima incercare fa-o cu un sirop care a fost produs in casa. Nu te opri dupa prima degustare (asta, evident, dupa ce ai adaugat cantitatea necesara de apa, pentru a-l dilua).

Daca nu ti-a placut din prima, incearca si a doua oara – poate vei ajunge chiar sa te indragostesti de acest gust. Eu asa am patit si ma bucur ca nu am renuntat dupa prima incercare! Acest sirop stimuleaza imunitatea, revigoreaza organismul si este consi­derat un bun supliment nutritiv. Datorita cresterii rezistentei la agentii patogeni, mareste si rezistenta organismului la efort.

Catina este un energizant puternic, da re­zul­tate rapide in recuperarea energiei dupa efort fizic si intelectual. Are efect antigripal si intareste sistemul imunitar.

2. Siropul de patlagina. Ideal este sa fie obtinut tot prin macerare la rece. Astfel, acest sirop pastreaza integral proprietatile curative ale frunzelor de patlagina. Acest sirop se produce, de obicei, prin adaugare de zahar si, desi nu este vorba de zahar rafinat, poate totusi constitui o problema pentru bolnavii care sufera de diabet.

Frunzele de patlagina sunt eficiente in afectiuni erozive si inflamatorii ale mucoasei tractului digestiv, la ulcer gastroduodenal, stomatite si afte.

3. Siropul de telina. Nu este chiar asa de delicios ca un sirop de fructe, dar nu are gust rau si te poate ajuta in multe feluri! In functie de metoda prepararii, poate pastra integral vitamina C gasita in telina. Acest sirop este diure­tic, vitaminizant, mineralizant si tonic. Este eficient in perioa­de de efort intelectual prelungit si in perioadele de refacere dupa efort fizic si psihic, surmenaj, stres. Contine vitamine (C, A, E, B1, B2, B3) si substante minerale.

4. Siropul de lamaie. Ne-am obisnuit sa fie cel mai la indemana atunci cand dorim o limonada si nu vrem sa stoarcem fructele proas­pete.

Acest sirop se obtine prin macerare la rece, pentru a pastra integral proprietatile curative ale fructelor de lamai (in special vitamina C, care este foarte usor distrusa la fierbere). Combate astenia si efectele stresului. Imbunatateste rezistenta naturala a organismului la infectii. Stimuleaza pofta de mancare.

5. Siropul de afine. Te-ai obisnuit sa auzi ca afinele sunt niste fructe care pot ajuta la o multime de afec­tiuni. Nici siropul nu e mai prejos! El este indicat ca adjuvant in diabet, diaree, guta, reumatism, infectii uri­nare, uremie, enterocolite de fermentatie si putrefactie, oxiuroze, meteorism. Ajuta la cres­terea acuitatii vizuale, reducerea inflamatiilor hemo­roi­dale, faringite, tuse si dispepsii. Este recomandat pentru afectiuni ORL.

6. Siropul de muguri de pin. Nu pot vorbi cu mare placere despre siropurile sau bauturile care au conifere in componenta, din cauza gustului, dar poate tie iti va placea acest sirop.

Nu putem ignora insa calitatile sale, despre care e bine sa stii. Are proprietati dezinfectante la nivelul cailor respiratorii si asigura fluidificarea secretiilor din aparatul respirator. Este recomandat pentru o gama larga de afec­tiuni respiratorii. Are si efect stimulant, imbunatatind starea de vitalitate.

Text: Cristina Popovici; Foto: Guliver/Rex Features