Uleiurile – scurt ghid de intrebuintare

Scris de admin în Bancul de proba

Cel putin o sticla de ulei are fiecare prin bucatarie, iar de cand cu varietatea de branduri, alegem in functie de preferintele per­sonale. Insa exista mai multe varietati recomandate dupa moda­litatea de gatire. Ne-am documentat pentru tine.

Uleiul de orez

Este folosit in general la gatit, este delicat si plin de savoare. Contine vitamine, antioxidanti, nutrienti si grasimi trans. Ajuta la reducerea co­lesterolului, imbunatateste sistemul imunitar si lupta cu radicalii liberi. Din punct de vedere culinar, sa stii ca este folosit pentru pro­dusele de rontait: chipsuri, covrigei, fiind utilizat pe scara larga in restaurante si fast-fooduri, alaturi de cel de palmier.

Este mai sanatos-hipoalergenic-decat celelalte tipuri de ule­iuri si are un punct de ar­dere mai ridicat. Fiind extrem de usor de folosit si cu o aro­ma deosebi­ta, este combinat in sosuri de salata sau alaturi de mancaruri gatite.

Verdict: O sursa bogata de vitamina E, antioxidanti si micronutrienti care te ajuta sa lupti cu radicalii liberi n-ar trebui sa-ti lipseasca din camara. Echilibrul bun intre grasimile saturate, monosaturate si polinesaturate recomanda acest ulei celor suferinzi de afectiuni cardiovasculare.

Uleiul de floa­rea-soarelui

La noi in tara este cel mai utilizat tip de ulei, atat pentru gatit, cat si pentru salate. La mancaruri, subliniaza aromele si se poate incalzi la o temperatura mare. Orice sos se poate realiza cu acest ulei, in special maioneza, dar si fripturile se pot combina cu el.

Nu este recomandat in cazul man­carurilor gatite la cuptor, pentru ca-si pierde din calitati. Desi are o aura de ulei mai rau decat cel de masline, uleiul de floarea-soarelui are putini acizi grasi saturati, continand o proportie buna de acizi grasi poli­nesaturati si de acizi monosaturati. Contine cea mai mare cantitate de vitamina E dintre toate tipurile de ulei.

Verdict: Salatele de orice tip sunt excelente in combi­-na­tie cu uleiul de floarea-soarelui rafinat, pentru ca are gustul cel mai putin pronuntat, putand fi astfel amestecat cu multe arome. In schimb, uleiul presat la rece nu se poate gati atat de usor, desi este mai gustos.

Uleiul de porumb

Cu un gust mai putin puternic decat al celui de masline, uleiul de porumb este utilizat pentru prajire in mod special, avand un punct de ardere ridicat. Il gasesti si in componenta margarinei, fiind ieftin si cu un gust fin. Este bogat in vitaminele B, C, D, E; mai contine caroten, fosfatide si microelemente. Acizii grasi nesaturati s-au dovedit a mari rezistenta or­ganismului la bolile infec­tioase. Se poate folosi in locul oricaruia dintre cele prezentate pana acum, insa cu pre­cadere la prajirea in baie de ulei, mai ales a cartofilor si a preparatelor din peste.

Verdict: Folosit datorita capacitatii de a atinge punctul de ardere foarte greu, uleiul de porumb nu ar trebui sa inlocuiasca celelalte varietati din dieta. Este un ulei inodor, cu gust putin special, recomandat in principal pentru sosuri de salata, maio­neze si margarina. Are continut scazut de colesterol.

Uleiul de masline

Datorita continutului bogat in acizi mononesaturati, uleiul de masline este considerat foarte sanatos, fiind si foarte bine tolerat de stomac (este chiar recomandat bolnavilor de ulcer sau gastrita). Anti­oxidantii din continut si actiu­nea de scadere a colesterolului rau sunt alte doua elemente care il recomanda in orice dieta.

O salata asezonata cu ulei de masline este un deliciu sanatos, dar si daca este folosit pentru gatit. Unele studii arata ca incalzit la temperaturi mari devine periculos pen­­tru sanatate. Oricum, nu se poate combina cu orice aliment, pentru ca are o aroma puternica, pe care o imprumuta mancarii.

Verdict: Cel mai des utilizat ulei, cunoscut pretutindeni drept extrem de sanatos, uleiul de masline este apanajul die­tei mediteraneene. Contine acizi organici, vitamine si mine­rale, fiind si mai usor pentru stomac. Cel mai bun este cel extra-virgin, realizat prin presare, direct din sucul fructelor.

Text: Valentina Vuxanovici
Foto: dreams­time.com