Viata dupa histerectomie

Scris de admin în Medicina-Prevenire-Terapii

Povestile celor care au suferit astfel de operatii sunt cumplite:
“Cand doctorul mi-a spus ca solutia pentru mine este operatia de scoatere a uterului, nu m-am mirat foarte tare. Parca ceva inauntrul meu se astepta la asta.
Am 46 de ani, doi copii mari si frumosi, un sot bun, si totusi, vestea ca voi ramane fara uter m-a dat peste cap.
Totul era prea brusc: parca as fi imbatranit peste noapte…” (Mariana, 46 de ani, histerectomizata pentru un fibrom uterin cu anemie secundara).

Consultant Dr. Camelia Giurgea

De ce histerectomie?Considerata, pana in urma cu cativa ani, o operatie a femeii la varsta a treia, incidenta operatiei a inceput sa creasca la varstele mai tinere. Nu putine sunt cazurile de femei la 30 ani histerectomizate total, cu sau fara anexectomie bilaterala, de cele mai multe ori pentru leziuni maligne sau la limita malignului. Reusita unei astfel de operatii depinde de diagnosticul afectiunii pentru care se practica histerectomia, de afectiunile asociate ale pacientei si nu in ultimul rand de conditiile de asepsie si antisepsie din spital.

Abordari chirurgicale
Endovaginala
Refacere rapida a pacientului | Spitalizare de scurta durata – maxim 5 zile | Pregatire chirurgicala speciala

Cu abord vaginal
Timp mai lung de refacere | Lasa in urma o cicatrice abdominala | Este mai sigura pentru pacient

Cauzele cele mai frecvente pentru care se practica extirparea chirurgicala a uterului sunt:
fibromatoza sau polifibromatoza uterina complicata cu sangerari abundente, anemii secundare, torsiuni sau necrozari de fibroame
adenomioza cu atipii
hiperplazii endometriale atipice
leziuni maligne, sau la limita malignului, ale colului sau corpului uterin
rupturi vechi de perineu sau prolapsuri genitale la varstnice
complicatii ale nasterii sau delivrentei: atonie uterina, aderente anormale ale placentei la peretele uterin (placenta acreta, increta, percreta) tulburari ale coagularii aparute post-operatie cezariana
complicatii post abortum: infectii, perforatii ale uterului.

Exista un tratament specific afectiunii care necesita ca terapie histerectomia si un tratament simptomatic. La acesta se poate adauga, in cazul ablatiei ovarelor, tratamentul de substitutie hormonala.

Uterul si colul uterin
Uterul poate fi scos cu sau fara colul uterin, portiunea sa inserata la nivelul vaginului. Decizia de pastrare a colului este luata de medicul terapeut in functie de afectiunea de baza, de varsta femeii si de posibilitatea dezvoltarii unui neoplasm pe bontul ramas. Cum studiile nu au demonstrat existenta unor beneficii prin pastrarea colului in viata de cuplu de dupa operatie, cel mai adesea se decide scoaterea uterului cu col cu tot. Oricare ar fi decizia, fii sigura ca este luata spre binele tau.

100% efect pozitiv il are salvia, folosita ca infuzie, tinctura, ulei esential.

In cazul in care situatia impune ooforectomia – scoaterea ovarelor – iar femeia este tanara, se impune tratamentul de substitutie hormonala. Acesta consta in administrarea de hormoni sexuali feminini exogeni, care previn instalarea precoce a menopauzei si a efectelor ei nefaste asupra tesutului osos – osteoporoza.

Indepartarea uterului si al ovarelor
Uterul poate fi scos impreuna cu trompele si ovarele. Decizia pastrarii ovarelor se face in functie de varsta femeii, de afectiunea pentru care se practica histerectomia, de dorinta de procreare a femeii. Femeilor in varsta li se recomanda de obicei histerectomia cu anexectomie bilaterala, deoarece ovarele sunt deja nefunctionale si astfel se evita riscul neoplaziei de ovar, in timp ce pentru femeia tanara se incearca pastrarea functiei hormonale, pentru a preveni instalarea unei menopauze precoce. Scoaterea uterului cu pastrarea ovarelor face ca femeia, desi nu mai are menstre, sa aiba secretie hormonala normala. Ea nu va avea bufeuri, manifestari neurovegetative specifice menopauzei, desi nu mai are ciclu, deoarece ovarele continua sa secrete ciclic estrogeni si progesteron. Experienta clinica sugereaza insa ca lipsa receptorilor uterini pentru hormonii estroprogestativi ar determina in timp scaderea functiei ovariene cu incetarea acesteia – instalarea menopauzei hormonale – ceva mai devreme decat ar fi fost programata genetic femeia respectiva.

Complicatiile operatiei
Dupa operatia de histerectomie pot aparea complicatii imediate, precum sangerarea sau infectiile, ele depinzand de patologia asociata si inrautatind prognosticul imediat. La distanta de operatie pot aparea tulburari de statica pelviana din categoria prolapsului vaginal. Astfel, hernierea peretelui anterior al vaginului atrage dupa sine hernierea vezicii urinare cu aparitia cistocelului. La fel, hernierea peretelui posterior poate fi urmata de herniere de rect – rectocel – sau anse intestinale – elitrocel. Consecinta clinica a prezentei acestor modificari este aparitia tulburarilor urinare, cu o eventuala incontinenta urinara de efort, ce favorizeaza infectiile urinare sau tulburarile de defecatie, cu constipatie sau senzatia de scaun incomplet.O alta categorie de complicatii sunt durerile reziduale. Ele apar dupa orice operatie, se simt mai ales la nivelul cicatricii si sunt meteorosensibile. Durerile interne difuze, nelocalizate, pot fi consecinta existentei unor bride de aderente, aparute ca urmare a inflamatiei post-operatorii. Subiect fierbinte, toata lumea vrea sa stie cum se va modifica viata sexuala dupa histerectomie. Se pare ca operatia afecteaza viata de cuplu, simpla idee de histerectomie scazand libidoul ambilor parteneri. Folosirea ovulelor cu estrogeni si a unui lubrifiant va imbunatati cu siguranta calitatea vietii sexuale.

Terapia de substitutie
– Folosita doar in cazul in care s-au scos si uterul si ovarele, terapia de substitutie poate fi naturala, cu fitoestrogeni, sau poate fi cu preparate de sinteza, estrogenice sau estroprogestative. Acestea pot fi administrate oral, ca tablete, injectabil sau local, prin aplicarea de creme, geluri sau ovule intravaginale.
– Fitoestrogenii, substante asemanatoare estrogenilor secretati de ovare, se gasesc in plante. Dintre plante, cu cel mai bogat continut estrogenic si cel mai usor de folosit este soia.
– Se recomanda ca femeile histerectomizate sa foloseasca soia in alimentatie sau preparate pe baza de soia, cu conditia sa-si informeze medicul ginecolog asupra preparatelor pe care le consuma pentru a evita fenomenul de sumare a efectelor, in cazul in care primeste si terapie de substitutie de sinteza.

Ajutor in plus
Poti folosi infuzii de coada soricelului, traista ciobanului si cretisoara, bai locale de sezut cu pelin si galbenele, tinctura de valeriana pentru tulburarile neurovegetative date de menopauza chirurgicala. Ele insa se folosesc in completarea tratamentelor alopate. Consilierea psihologica este un pas important al terapiei care nu trebuie sa lipseasca din arsenalul terapeutic. Femeia simte nevoia unei incurajari, trebuie sa-si inteleaga si sa-si accepte situatia ca pe o etapa fireasca in viata ei.

Text: Dr. Camelia Giurgea