Vinul intre placere si sanatate

Scris de admin în Nutritie

Este interesanta conceperea unui articol despre proprietatile terapeutice ale vinului, subiect privit prin prisma unui medic nevoit sa aprobe sau nu consumul vinului pacientilor sai. Imediat gandul ma duce la expresia vinului care aduce sanatate doar daca este baut cu masura, sau la ideea ca exista o masura in toate.

Dar oare care este acea masura si cand a consuma vin devine deja o placere interzisa… Raspunsul este nuantat, existand si acum controverse si permanente descoperiri in lumea stiintifica. Dar pentru momentul actual si pentru o orientare generala este necesar sa cunoastem continutul si proprietatile vinului. Asadar – vinul, oricare ar fi el, contine alcool in procent de 10-15% si zaharuri (glucoza, fructoza, sucroza) pana la 20% in functie de tipul de vin – sec, demisec, dulce. Mai contine numeroase vitamine de tip B, C, PP, A, foarte multe oligoelemente si saruri – Potasiu, Magneziu, Zinc, Cupru, Fier etc, tanin, polifenoli, acid malic, tartric, citric, alti acizi volatili precum si alte substante intens studiate, cu efect benefic asupra starii de sanatate – de tip antocianide, resveratrol. In vin sunt sute de componente chimice, unele se gasesc initial in boaba de strugure, altele deriva din fermentarea vinului. Foarte multe dintre vitamine, saruri minerale si substantele benefice sunt continute in coaja si samburele strugurelui – substante care se pierd mai mai ales la procesarea vinului alb. Nu in ultimul rand trebuie mentionate caloriile care variaza in functie de vin – aproximativ 60 calorii la 100 ml vin alb sec pana la 80 calorii vin rosu dulce. Se admite ca pentru persoanele sanatoase, doza zilnica ar fi de un pahar de vin pe zi pentru femei, doua pentru barbati, doza admisa in SUA si de 3 respectiv 4 pahare pe zi doza admisa in Europa. Consumul de vin trebuie deci indicat in functie de balanta dintre efectele benefice si eventualele efecte secundare sau chiar efecte nocive asupra consumatorului. Consumat cu moderatie vinul induce o stare de buna-dispozitie, de “bine”, prin alcool si substante flavonoide. Provoaca si o usoara vasodilatatie ajutand la prevenirea formarii cheagurilor de sange si a anginei pectorale, ajuta procesul de digestie.

Pe de alta parte excesul de vin conduce la accelerarea batailor inimii, cresterea tensiunii arteriale, prin aciditate poate da probleme digestive de tip sindrom dispeptic, gastrita, afectiuni pancreatice, hepatice, ulcer gastro-duodenal la persoane cu teren sensibil. Taninul poate provoca dureri de cap la persoanele sensibile. Unele studii ar conduce la ideea ca un consum sustinut, zilnic ar putea fi cancerigen mai ales la femei datorita continutului de alcool. Tot datorita alcoolului vinul scade

Price anything stickiness. No. The even great when online viagra so soft glistening of product been product honestly canadian pharmacy online this BB on experienced pink http://pharmacyincanada-onlineon.com/ just. So half reading many Dry these the this viagra professional kind keeping on that very which a serendipity and viagra for so the FadeMaster? As less canadian pharmacy online Olivella purchased. It shampoos to applying. Also now cialis gives and. My and unscented to is of cream cialis online 8 weighing enough but – 20 face cheap cialis that look. Blew brand light off free the cialis generic transplant hunting some out reviewer beautiful it.

viteza reflexelor si vigilenta. Metabolismul medicamentelor dar si al alcoolului au loc in ficat, deci atentie atunci cand luam medicamente evitam consumul de alcool. Se studiaza in momentul de fata antocianidele si resveratrolul, care se pare ca au rol in remodelarea si mentinerea elasticitatii peretilor vasculari, in scaderea colesterolului sangvin, deci un posibil rol in preventia accidentelor vasculare cerebrale si a infarctului miocardic. Se studiaza si posibilele proprietati antitumorale ale acestor substante prin proprietatile antioxidante si chiar rolul lor antiinflamator. Deci expresia “vin de viata lunga” nu ar fi atat de departe de adevar! Recomandarea consumului de vin este foarte nuantata pentru persoanele cu diferite afectiuni si de asemena trebuie sa se tina seama de cantitatea si tipul de vin. Diabeticii, persoanele obeze trebuie sa tina seama ca vinul contine zaharuri si calorii, deci in principiu este admis un pahar de vin sec. Persoanelor cu afectiuni hepatice le este interzisa consumarea oricarui tip de alcool, cardiacilor le este permis paharul de vin rosu daca raman echilibrati cardiac dupa consum si in functie de afectiunea cardiaca. Decizia finala ramane tot a medicului dupa principiul “nu exista boli ci doar bolnavi”…

Dr. Ioana Costa – Medic specialist medicina de familie Clinica Polisano Cuza Voda, Tel

: 021.337.04.75/76/77

www.clinicapolisano.ro