Botox lupta cu ridurile

Scris de admin în Juridic-Dezbatere

Cum sa nu vrem sa aratam la 30 de ani ca la 20, la 40 ca la 30 si asa mai departe? Matematica zilnica insa ne umple de frustrare cand vedem cat de repede trece timpul si cat de bine se vede acest fapt pe chipurile noastre…

Stii cum se spune, “fiecare varsta are frumusetea ei”. Doar ca, uneori, ne-ar placea sa oprim varsta asta frumoasa in loc, sa avem pentru totdeauna imaginea aceasta proaspata in oglinda… Se mai spune in popor ca “frumusetea vine din interior” si ca “orice femeie e frumoasa in felul ei”. Insa pentru ca nu suntem toate la fel, fiecare avem personalitatea si ideile noastre, unele dintre noi credem ca nu strica sa “ajutam” natura, pe ici, pe colo, sa ne pastreze tinere si frumoase.
Nu e chirurgie plastica, nu e implant, e doar o injectie cu un ac mic si fin, care nu lasa urme neplacute, ci doar din cele placute ochiului. Este vorba de injectia cu toxina botulinica prin care poti scapa de ridurile de pe frunte, de cele verticale dintre sprancene, de ridurile de la coltul ochiului (“laba gastii”) sau de cele din jurul gurii (in acest caz, zambetul s-ar putea sa-ti fie afectat).

Ce este?
Toxina botulinica de tip A (folosita pentru uz cosmetic) este o proteina complexa produsa de bacteria Clostridium botulinum, ce contine aceeasi toxina responsabila pentru intoxicatia alimentara. Terapia cu botox consta in injectii cu mici cantitati extrem de diluate administrate in anumiti muschi, procedeu cunoscut si sub denumirea de dezinervare cosmetica.

Cum functioneaza?

Ridurile de expresie sunt rezultatul contractarii musculaturii delicate de sub piele. Vestea buna este ca acest lucru se intampla independent de vointa noastra, vestea proasta este ca procesul se intensifica cu cat ne exteriorizam mai mult emotiile, cu cat ne strambam mai tare sau zambim mai amplu. In plus, o data cu avansarea in varsta, ridurile tind sa se adanceasca.
Aceste riduri se pot atenua prin injectii cu toxina botulinica, ce are ca efect blocarea impulsurilor nervoase de la nervi la musculatura faciala responsabila cu ridurile de expresie. Tehnica folosita nu mai permite contractarea muschilor; prin relaxarea lor, pielea de deasupra ramane intinsa si fara riduri.
Se injecteaza cam doua unitati de toxina in trei-cinci locuri, la o distanta de unu-doi cm. In cadrul unei singure sedinte se pot face mai multe injectii (acest lucru este stabilit de medicul specialist).
Toxina se imprastie in general pe o arie de 1,5 cm in jurul punctului intepat.
Efectul dureaza intre 3 si 6 luni.

Efecte secundare

Putine efecte secundare ale administrarii de toxina botulinica au fost identificate pana in acest moment.
Printre acestea se numara: durerile de cap, simptomele similare cu cele ale racelii, infectiile respiratorii, ameteala, greata, salivarea excesiva, caderea temporara a pleoapei, a sprancenei sau a colturilor gurii.
Efectele secundare pe termen lung ale injectarii de botox nu au fost inca studiate suficient pentru a oferi rezultate concludente.

Alte intrebuintari
Studiile clinice au demonstrat ca toxina botulinica poate fi folosita cu succes pentru a trata anumite afectiuni, desi mai sunt necesare cercetari suplimentare.
Oricum, exista vesti bune pentru cei suferind de durere de spate cronica, transpiratie excesiva, incontinenta urinara, migrena.

Ce cred fetele despre botox

Irina, 41 ani
“Am ajuns sa-mi fac injectii cu Dysport (produs pe baza de botox), la sugestia fiului meu. Au fost facute cu cel mai subtire ac si au durut extrem de putin – mai mult la frunte decat sub ochi. Am plecat fara sa simt sau sa vad nici o schimbare. Dar a doua zi dimineata, cand m-am uitat in oglinda, schimbarea era evidenta. Aratam ciudat: o frunte ca la 16 ani, ochii ca la 25-30 de ani, iar tenul ca la 36 de ani. Dupa cateva zile, fata mea a recapatat un aer unitar, fiind cea a unei femei abia trecute de 30 de ani.”

Ana, 24 ani
“Am vazut un documentar despre staruri si frumusete pe un post muzical. M-am speriat cand am vazut ce obsedate erau unele de botox. Sincer, mi se pare ingrozitor sa iti injectezi o toxina in fata ca sa ai pielea intinsa ca de plastic. Ridurile arata ca esti mai batrana, intr-adevar, dar mai interesanta si in unele cazuri chiar mai frumoasa decat in tinerete.”

Te-ai hotarat? Ia aminte!

  • Alege un specialist despre care ai informatii suficiente (eventual unul la care a apelat o cunostinta de-a ta).
  • Spune-i doctorului ce tratament medical urmezi (daca e cazul).
  • Nu bea alcool, nu lua aspirina sau vitamina E cu cel putin o saptamana inainte de procedura (pentru a evita vanataile in zona de intepare).
  • Esti gravida sau inca alaptezi? Mai asteapta, interventia nu este recomandata in acest moment!
  • Suferi de boli neurologice, de boala Lou Gehrig sau de paralizie? Atunci botoxul nu este pentru tine.
  • Incearca sa ramai treaza dupa injectie, cel putin cateva ore (desi toxina botulinica nu se imprastie in restul corpului).
  • Ai o infectie in zona care va fi supusa injectarii? Renunta la botox pentru moment!
  • Celor in varsta de peste 65 ani nu le este recomandata aceasta procedura, pentru ca nu exista cercetari elaborate pentru acest segment de varsta.

Adrese utile
Bucuresti: Centrul Medical Miko Palace (Dr. Viviana Iordache), tel: 021.212.95.50 / 51, www.mikobeauty.ro; Centrul Medical Proestetica (Dr. Dana Jianu), tel: 0788.457.570, www.proestetica.ro; Clinca Dermastyle (Dr. Mihaela Leventer), tel: 0722.363.577, www.dermastyle.ro
Bacau: Clinica Medical Service (Dr. Constantin Stan), tel: 0722.567.689, 0740.004.241
Cluj-Napoca: Prof. Dr. Remus Orasan, tel: 0744.565.403, 0264.199.364
Timisoara: Brol Medical Center (Prof. Dr. Tiberiu Bratu), tel: 0256.221.009, www.brol.ro

Text: Valentina Vuxanovici