Tema lunii: violenta la TV

Scris de admin în Juridic-Dezbatere

La televizor e multa violenta, pentru ca asa se face audienta. Insa prea multa violenta are impact asupra comportamentelor sociale. Ne-am gandit sa vedem ce parere au cititorii Sana despre aceasta tema.

Monica, 36 ani, Timisoara
“Marturisesc ca ma uit la filme de actiune care sunt, prin definitie, mai violente. Nu m-am gandit niciodata ca imi influenteaza comportamentul. Gandindu-ma la viitor, intr-adevar, parca nu mi-ar placea ca pustiul meu sa se uite la filme cu violenta… Mi-ar fi teama sa nu incerce sa copieze comportamentele pe care le vede acolo, dar, pana la urma, e doar o problema de educatie. Cred ca daca parintii ar fi mai atenti si le-ar oferi copiilor alternative de petrecere a timpului liber, nu ar mai trebui sa vorbim de interdictii la TV si despre legi de cenzurare a emisiunilor difuzate.Oricum, nu cred ca aceste prevederi legale au efect: copilul se uita la televizor, daca vrea sa se uite, indiferent de ce scrie pe ecran, mai ales daca nu e prea bine supravegheat.”

Efectele violentei TV
Studiile sociale au dovedit ca exista multe riscuri pe care le pot dezvolta comportamentele agresive prezentate in mass-media:
Incurajeaza copiii sa invete comportamente violente.
Pot cultiva o abordare pesimista si plina de teama a vietii, datorita nenumaratelor nenorociri prezentate pe ecran.
Desensibilizeaza copiii, ii despart de realitatile lumii reale, lasandu-i prada unei lumi imaginare, unde binele invinge raul prin violenta.

Oana, 14 ani, Bucuresti
“Nu stiu la ce te-ai fi asteptat sa-ti spun… Insa mie filmele de actiune, chiar violente (cum m-ai intrebat) imi plac. Cred ca ne ajuta sa evadam din realul de zi cu zi, ne ajuta sa vedem alta lume, sa traim, pentru cateva ore sau zeci de minute, in alta dimensiune. Cu mana pe inima marturisesc – chiar daca mama, probabil, nu va fi de acord si-mi va restrictiona accesul la filme la televizor si DVD – ca nu ma deranjeaza deloc violenta din filme, nu cred ca ma influenteaza si nu ma schimba, pe mine, ca persoana. Presupun si ca sunt destul de mare sa inteleg ca sunt doar filme si ca aceia sunt doar actori.Nu cunosc nici un copil care sa fi actionat violent doar pentru ca a vazut asta la televizor…”

22% dinte tinerii care stau mai mult de o ora pe zi la TV dezvolta comportamente violente.

Ajutor pentru copii
Limiteaza accesul copilului la programele violente (ocupa-i timpul cu activitati, mai educative);
Ofera-i copilului suficienta afectiune si atentie;
Stabileste reguli de conduita care sa sublinieze clar faptul ca violenta nu este benefica;
Nu folosi violenta ca metoda disciplinara daca nu vrei ca micutul sa invete sa o copieze si sa devina el insusi violent;
Explica-i micutului cum se fac filmele si cascadoriile si care este, de fapt, realitatea. Va intelege ca eroii sunt doar niste actori.

Teodor, 22 ani, Bucuresti
“Esentialul e ca mi se pare o aberatie cenzurarea asta sau chiar interzicerea filmelor sau imaginilor mai violente pe motiv ca vai, ce patesc copiii. Sigur, nu sunt de acord cu filme erotice la opt seara, dar daca intr-un film e o scena neexplicita si se vede si un san, mi se pare perfect normal. Si cu violenta la fel: nu cred ca acum toti copiii Romaniei vor sari in strada sa se incaiere pentru ca au vazut un film cu Van Damme. Romanii au alte probleme, nu violenta la TV…Nimanui nu-i pasa cu adevarat, iar daca as putea, as face un sondaj care ar demonstra ca violenta la TV are o foarte mica influenta asupra comportamentului social. Sa luam un exemplu clar: violenta in Canada e peste tot: la cinema, TV, in jocuri video, pe calculator si foarte la indemana copiilor. Si, cu toate acestea, la ei este un grad scazut de criminalitate (cel putin in comparatie cu SUA), oamenii n-au nici o problema si dorm cu usile de la case descuiate.”

Text: Valentina Vuxanovici