Violenta in familie

Scris de admin în Juridic-Dezbatere

Legiuitorul roman a stabilit prin acte normative speciale ca ocrotirea si sprijinirea familiei, dezvoltarea si consolidarea solidaritatii familiale (bazata pe prietenie, afectiune si intrajutorare morala si materiala a membrilor ei) constituie un obiectiv de interes national.

Trebuie cunoscut, in plus, faptul ca statul roman promoveaza o politica integrata de ocrotire si sprijinire a familiei, in cadrul careia prevenirea si combaterea violentei ocupa un loc de seama si este calificata prin lege drept o importanta problema de sanatate publica.

Definitie
reprezinta, conform legii:
– orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca o suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material;
– impiedicarea femeii de a-si exercita drepturile si libertatile fundamentale.

Pentru o mai buna intelegere a acestei definitii, trebuie avut in vedere faptul ca prin membru de familie se intelege:
– sotul;
– ruda apropiata, daca aceasta locuieste si gospodareste impreuna cu persoana in cauza.

Metode concrete de prevenire si combatere
In cazul comiterii unor acte de violenta in familie, organele de politie intervin:

 • la sesizarea victimei;
 • la cererea unui membru de familie;
 • din oficiu.

Lucratorul de politie anunta imediat autoritatea competenta in legatura cu situatia victimei.Cazurile de violenta in familie pot fi supuse medierii la cererea partilor. Persoanele cu atributii in instrumentarea unui caz de violenta in familie vor indruma partile in acest sens. Medierea nu impiedica desfasurarea procesului penal sau aplicarea dispozitiilor legii, insa ea este necesara deoarece violenta in familie presupune aspecte complexe si nu este considerata o problema rezolvata prin simpla aplicare a unei pedepse celui vinovat de savarsirea unor astfel de acte. Prevenirea situatiilor conflictuale si medierea intre membrii familiei se realizeaza prin intermediul consiliului de familie sau de catre mediatori autorizati. Consiliul de familie este asociatia fara personalitate juridica (si care nu urmareste obtinerea de profit) formata din membrii familiei care au capacitate deplina de exercitiu (avand asadar peste 18 ani si neaflandu-se sub interdictia de a-si exercita drepturile). Nu pot exercita calitatea de membru al consiliului de familie cei care, potrivit legii, executa o pedeapsa sau o masura privativa de libertate ori care, pentru a participa la lucrarile consiliului de familie, ar trebui sa incalce interdictia de a parasi localitatea. In consiliul de familie participa si tutorii – pentru membrul de familie pe care il reprezinta. In vederea medierii unui caz de violenta domestica, intrunirea consiliului de familie se poate face la propunerea unuia dintre membrii acestuia, dar si a asistentului familial.

Centre de adapost pentru victime
Centrele pentru adapostirea victimelor violentei in familie, denumite si adaposturi, sunt unitati de asistenta sociala, cu sau fara personalitate juridica, care asigura protectie, gazduire, ingrijire si consiliere victimelor violentei in familie (in cazul in care recurg la acest serviciu de asistenta sociala). Primirea victimelor in adapost se face numai in caz de urgenta sau cu aprobarea scrisa a asistentului familial, atunci cand indepartarea victimei de agresor se impune ca masura de protectie. Persoanelor care au comis actul de agresiune le este interzis accesul in incinta adapostului unde se gasesc victimele. Izolarea victimelor de agresori se face cu consimtamantul acestora sau, dupa caz, al reprezentantului legal. Adaposturile pot fi publice, private sau in parteneriat public-privat si se infiinteaza numai cu avizul ANPF. Adaposturile publice trebuie sa asigure gratuit, pe o perioada determinata, asistenta familiala atat victimei, cat si minorilor aflati in ingrijirea acesteia, protectie impotriva agresorului, ingrijire medicala, hrana, cazare, asistenta psihologica si consiliere juridica, potrivit instructiunilor de organizare si functionare. Corpurile Gardienilor Publici, infiintate pe langa Consiliile Judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti, asigura paza adaposturilor publice din zona de competenta.

Masuri de protejare a victimelor
In cursul urmaririi penale sau al judecatii, la cererea victimei sau din oficiu, instanta de judecata, ori de cate ori exista probe sau indicii temeinice ca un membru de familie a savarsit un act de violenta cauzator de suferinte fizice sau psihice asupra unui alt membru, poate dispune, in mod provizoriu, masura de siguranta a obligarii la tratament medical sau a internarii medicale, precum si masura interzicerii de a reveni in locuinta familiei. Masurile amintite inceteaza la disparitia starii de pericol care a determinat luarea lor.

Efectele legii
Este de retinut faptul ca efectele legii privind prevenirea si combaterea violentei in familie vizeaza si persoanele care au stabilit relatii asemanatoare acelora dintre soti sau dintre parinti si copil, dovedite pe baza anchetei sociale. Spre exemplu, din aceasta categorie fac parte: relatiile dintre persoanele aflate in concubinaj, relatiile dintre copilul unui concubin si celalalt concubin etc.

Institutii de specialitate care ofera sprijin
Pentru implementarea reglementarilor referitoare la violenta in familie desfasoara actiuni concertate o serie de institutii si persoane dupa cum urmeaza:

 • ministerele si celelalte organe centrale de specialitate ale administratiei publice, prin structurile lor teritoriale – desemneaza personalul specializat sa cerceteze cu rapiditate cazurile de violenta in familie;
 • serviciul de reintegrare sociala si supraveghere a infractorilor – prin pregatirea unui personal specializat – asistenti sociali si psihologi;
 • comunitatile locale, prin reprezentanti legali;
 • autoritatile administratiei publice locale;
 • organizatiile de cult;
 • organizatiile neguvernamentale;
 • oricare alte persoane juridice si fizice implicate in actiuni caritabile.

De asemenea, a fost infiintata Agentia Nationala pentru Protectia Familiei (ANPF), cu atributii in domeniul protectiei familiei si protejarii victimelor violentei domestice, avand in subordine Centrul-Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei si Centrul de Informare pentru Consultanta pentru Familie.

Asistentii familiali
Sunt asistenti sociali autorizati de catre ANPF pentru asigurarea asistentei specifice relatiilor familiale, a caror instruire si coordonare se realizeaza de catre agentie. Pentru ca o persoana sa poata deveni asistent familial, trebuie sa intruneasca criteriile de varsta, pregatire profesionala, sanatate fizica si mentala, precum si de moralitate stabilite de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei.Cum contribuie acesti asistenti familiali la protectia victimelor violentei familiale? Ei au urmatoarele atributii:

 • identifica si tin evidenta familiilor in care apar conflicte ce pot cauza violente;
 • urmaresc desfasurarea activitatii de prevenire a violentei in familie;
 • identifica solutii neviolente prin relatia stransa cu persoanele in cauza;
 • solicita sprijinul unor persoane fizice sau juridice pentru rezolvarea situatiilor care genereaza violenta in familie;
 • monitorizeaza respectarea drepturilor persoanelor nevoite sa recurga la serviciile adaposturilor.

Asistentii familiali pot fi intalniti desfasurandu-si activitatea in cadrul:

 • Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei;
 • compartimentelor specializate din cadrul directiilor teritoriale pentru dialog, familie si solidaritate sociala;
 • serviciilor publice de asistenta sociala;
 • adaposturilor;
 • altor unitati pentru prevenirea si combaterea violentei in familie.

De Avocat Veronica Pribac